Foto: AFP/Scanpix

Turpinoties Zviedrijas bruņoto spēku īstenotajai meklēšanas operācijai Stokholmas salu arhipelāgā, izlūkdienesti meklē kādu arhipelāgā manītu aizdomīgu personu, bet mediju uzmanība pievērsta Krievijas izpētes kuģim, kas dodas Zviedrijas virzienā.

Izpētes kuģis "Professor Logachev" saskaņā ar internetā pieejamo informāciju ir īpaši aprīkots jūras gultnes izpētei. Vietnē "marinetraffic.com" pieejamā informācija par kuģu kustību Baltijas jūrā liecina, ka tā oficiālais galamērķis ir Kanāriju salas. Tāpat redzams, ka tā tuvumā atrodas arī divi Nīderlandes armijas kuģi, kas atrodas Baltijas jūrā nesen notikušu militāro mācību dēļ.

Zviedru portāls "svt.se" norāda, ka šķietami necilais kuģis "Professor Logachev" aprīkots ar jūras gultnes skanēšanas iekārtām un tam ir sava tālvadības zemūdene.

Savukārt "dn.se" ziņo, ka slepeno dienestu interesi raisījis kāds iedzīvotāju vērojums. Proti, Zviedrijas Drošības dienests (SAPO) un Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MUST) svētdien pārmeklējuši Sandonas salu Stokholmas arhipelāgā.

Kāds vietējais iedzīvotājs tur manījis melnā apģērbā tērptu vīrieti ar mugursomu. Aculieciniekiem šķitis, ka persona kaut ko meklē. Ņemot vērā to, ka Sandonas sala atrodas reģionā, kur norit piektdien aizsāktā militārā operācija, kā arī to, ka šajā vietā oktobra sākumā jau noticis kāds incidents, vietējo iedzīvotāju uzņemtās fotogrāfijas sociālajos tīklos izraisījušas lielu interesi.

"Dn.se" norāda, ka šajā vietā 2.oktobrī Zviedrijas bruņoto spēku laiva sadūrās ar kādu objektu.

Vēlāk attēli no sociālajiem tīkliem izņemti, bet bruņotie spēki medijiem apstiprinājuši, ka ir par tiem informēti. Portāls, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta, ka aculiecinieki naktī uz svētdienu nopratināti, bet slepeno dienestu pārstāvji ar suņiem pārmeklējuši teritoriju, kur uzņemtas fotogrāfijas.

Kā ziņots, Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz to, ka kāda Krievijas zemūdene būtu nonākusi avārijas situācijā.

Zviedrijas laikraksts "Svenska Dagebladet", atsaucoties uz "drošiem avotiem", ziņo, ka pie Zviedrijas krastiem, iespējams, avārijas situācijā nonākusi Krievijas zemūdene. Pēc tās ziņojuma pārtveršanas Zviedrija sākusi plašu militāru operāciju.

Oficiāli zināms, ka Zviedrijas bruņotie spēki kopš piektdienas Stokholmas salu arhipelāgā īsteno militāru "ārvalstu zemūdens aktivitātes" meklēšanas operāciju.

Tāpat mediju uzmanība pievērsta aizdomīgam tankkuģim, kas teju nekustīgs pie Zviedrijas ūdeņu robežas atrodas jau kopš trešdienas.

Mediji spekulē, ka kuģis "NS Concord" varētu būt daļa no militāras izlūkošanas operācijas vai arī ir gatavs palīdzēt avārijas situācijā nonākušajai zemūdenei.

Lai gan tankkuģis kuģo zem Libērijas karoga tas pieder Krievijas valsts uzņēmumam, kura vadītājs esot Putinam pietuvināto cilvēku lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!