Foto: LETA

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš, kurš pagājušajā nedēļā tika apstiprināts par 21. novembra Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai izveidotās sabiedriskās komisijas vadītāju, 17. decembrī nolēmis aiziet no darba komisijā.

To trešdien sociālās saziņas vietnē "Twitter" apstiprināja viena no komisijas loceklēm, bijusī sabiedrības par atklātību "Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika.

Vēstulē, kas datēta ar 18.decembri un nosūtīta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Kažociņš pauž uzskatu, ka komisijas pirmajā vēstulē par iespējamiem trūkumiem atbalsta sniegšanā traģēdijas cietušajiem izmantojis nepārbaudītus faktus. Viņš par to uzņemas pilnu atbildību. Viņš norāda, ka ir zaudējis sabiedrības atbalstu un apdraudējis turpmāko komisijas darbu, tādēļ atkāpjas, lai komisija darbu varētu turpināt.

Kažociņš vēstulē norāda, ka, uzņemoties vadīt komisiju, viņš vēlējies ieguldīt visus savus spēkus, lai izvērtētu notikušo un izstrādātu priekšlikumus, lai novērstu kļūdas un nekas līdzīgs vairs neatkārtotos.

Viņš atzīmē, ka šāda komisija Latvijā tiek veidota pirmo reizi un tāpēc nav nostiprināts process, kādā to veidot. "Apzinos, ka komisijas veidošanas procesā tika pieļautas komunikācijas kļūdas starp iesaistītajām pusēm, kas sabiedrībā radīja šaubas par komisijas patiesajiem mērķiem," norāda Kažociņš.

Viņš atzīst, ka vēstuli uzrakstījis priekšlaicīgi.

Vēstuli Kažociņš noslēdz ar līdzjūtības izteikšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un viņu tuviniekiem, apliecina cieņu palīdzības sniedzējiem un novēl komisijai veiksmi turpmākajā darbā.

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc "Delnas" ierosinājuma tapušās komisijas sastāvu valdība apstiprināja tikai pirms nedēļas, taču jau šīs nedēļas sākumā skandālu izraisīja atklātībā nonākusī komisijas darba izmaksu tāme, no kuras izrietēja, ka komisijas darbs nodokļu maksātājiem izmaksās vairāk nekā 150 000 latu.

Atbilstoši tāmei, komisijas locekļiem par darbu Zolitūdes traģēdijas iemeslu pētīšanā pienāktos aptuveni 800 latu liels atalgojums katru mēnesi. Turklāt, kā 16. decembrī publiski atzina demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V), par savu darbu komisijas locekļi sākotnēji vēlējušies saņemt aptuveni 1000 latus lielu mēnešalgu "uz rokas".

Pēc tam kļuva zināms, ka Kažociņa parakstītā vēstulē labdarības organizācijai "ziedot.lv" izteikti pārmetumi par neefektīvu darbu, organizējot atbalstu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo cilvēku ģimenēm.

Ņemot vērā ažiotāžu, valdība otrdien atlika lemšanu par līdzekļu piešķiršanu komisijai. Izmaksu tāmi plānots pārstrādāt līdz nākamā gada 7. janvārim, kad valdībā plānots lemt par līdzekļu piešķiršanu komisijas darba nodrošināšanai.

Atbilstoši valdībā lemtajam, komisijā bija jāstrādā Kažociņam, Voikai, kā arī uzņēmējai Baibai Rubesai un pensionētajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Inārai Šteinertei

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!