Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe ar prieku stāsta par šo ieceri: "Mēs redzam ļoti plašu observatorijas izmantošanas spektru. Pirmkārt, mācību procesā. Astronomija kā atsevišķs priekšmets skolu programmās nav iekļauta, bērni par zvaigznēm un citiem debess ķermeņiem mācās dabaszinību stundās jau no pamatskolas, vēlāk arī fizikā. Observatorijā skolēni varēs vērot debess ķermeņus paši savām acīm."

"Otrkārt, mēs observatoriju varētu atvērt visiem Ādažu iedzīvotājiem gan tad, kad debesīs iespējams vērot kādas īpašas parādības, piemēram, saules aptumsumu, gan tad, kad debesis ir skaidras un var redzēt Greizos Ratus, Piena Ceļu un citus zvaigznājus vai komētas," atklāj D. Dumpe.

"Manuprāt, tas būs ārkārtīgi interesanti, un šādu ekskluzīvu iespēju labprāt izmantos daudzi novadnieki. Tie cilvēki, kuriem bijusi iespēja pietuvoties zvaigznēm caur teleskopu, atzīst, ka tas ir tik aizraujoši, ka gribas vēl un vēl. Treškārt, observatoriju cilvēki varētu apmeklēt arī kādos iedzīvotājiem īpašos dzīves brīžos. Piemēram, jaunie pāri varbūt varēs izvēlēties savu zvaigzni šajā abiem tik laimīgajā dienā."

Lai visas šīs ieceres īstenotu, entuziasma pilna domubiedru grupa no vidusskolas atbalsta biedrības, vecāku padomes un skolas apsekojusi observatorijas tehnisko stāvokli. "Laika zobs šeit atstājis redzamas pēdas," stāsta skolas direktore.

"Arī kupola konstrukcijai būtu vajadzīga pārveide, lai tā atvērums atbilstu novērojumu vajadzībām. Tāpēc labākais risinājums būtu nomainīt novecojušo kupolu ar jaunu. Vajadzīgs arī observatorijas tehniskais aprīkojums, jo ir saglabājies tikai statīvs – trīskājis."

Skolas pārstāvji tikušies arī ar Suntažu observatorijas vadītājiem, un ir izdarīti secinājumi par šā projekta iespējamiem risinājumiem. Veiktas aptuvenas aplēses arī nepieciešamajam finansējumam, un tās nav astronomiski lielas summas.

"Precīzus skaitļus vēl negribētu saukt, jo viss ir tādā pozitīvā darbības sākuma stadijā," paskaidro D. Dumpe. "Esam uzsākuši projekta izstrādi un interesējamies par iespējām piesaistīt finansējumu no Eiropas struktūrfondiem. Protams, lūgsim arī pašvaldības atbalstu. Man šķiet, ka šis mērķis ir tik ļoti labs, ka tam vajadzētu īstenoties tuvāko gadu laikā."