Biedrības dibināšanas sanāksme Staiceles kultūras namā pulcēja vairākus desmitus interesentu, pastāstīja Alojas novada pašvaldības pārstāve Liāna Lilenblate-Sipko.

Viņa teic, ka sanākušo rindās varēja manīt vīrus, kuru tēvi un tēvu tēvi kādreiz bijuši aktīvi šīs organizācijas biedri, tāpat piedalījās arī jaunieši un vairākas sievietes. Pirmo sapulci uzņēmās vadīt Staiceles pārvaldes vadītājs Einārs Bērziņš.

Vairāki klātesošie vēlējās par biedrības juridisko adresi noteikt Dzirnavu ielu 6 – bijušo depo ēku. Tāpat sprieda par Dāmu komitejas izveidošanu, ko vēlāk paredzēts iedibināt kā biedrības struktūrvienību.

Aizklātā balsošanā biedrības valdē ievēlēja Gvido Kīnu, Aināru Spidānu, Eināru Bērziņu, Inesi Timermani un Modri Lilenblatu. Vienbalsīgi par priekšsēdētāju ievēlēja izdienas pensionāru, ilggadējo Vidzemes reģiona brigādes Limbažu daļas komandieri Gvido Kīnu.

"Redzot, kāda situācija pašreiz ir valstī, kad dažādās struktūrās samazina strādājošo skaitu, likvidē iestādes, domāju, ka dibinot un atjaunojot šādu biedrību, esam uz pareizā ceļa. Varbūt nākotnē pašvaldībām būs pat jāpārņem arī šī glābšanas funkcija. Pašreiz daudzās Eiropas valstī šāda prakse jau darbojas," teica jaunievēlētais priekšnieks. Viņš arī pauda cerību, ka ar projektu līdzekļiem un vietējo atbalstu drīzumā izdosies atjaunot deju grīdu Staiceles parkā, ko pirmās brīvvalsts laikā izveidoja tieši brīvprātīgie Staiceles ugunsdzēsēji.

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Možvillo solīja, ka pašvaldība savu iespēju robežās atbalstīs ugunsdzēsējus.

Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība pirmoreiz Staicelē dibināta 1913.gadā, iekļaujot ap 200 biedrus. 1931.gadā biedrība iestājusies Latvijas Ugunsdzēsēju savienībā. No 1925.gada biedrībā darbojas arī Dāmu komiteja, kura organizēja medicīnisko palīdzību, palīdzēja ugunsgrēku dzēšanā, rīkoja labdarības pasākumus, kultūras pasākumus, talkas, bazārus.

1928.gadā biedrībai vietējā valde piešķīra zemes gabalu pie Salacas upes, kurā pašu spēkiem tika ierīkots parks un paviljons. 1936. gadā biedrība par ziedojumiem iegādājās ugunsdzēsēju auto.
Vairāk par Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustību un tās vēsturi meklējiet Staiceles lībiešu muzejā "Pivālind".