Muiža atrodas Alūksnes novada Malienas pagastā. "Jau vairākus gadus Ērmaņu muižas biedrība tajā rīko klasiskās mūzikas koncertus. Muiža ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un biedrība ir dibināta, lai muižu atjaunotu tās klasicisma izskatā," viņa skaidro.

Ērmaņu muiža finansējumu jumta rekonstrukcijai ieguva no Lauku atbalsta dienesta administrētās LEADER programmas, kas virzīta uz cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanu laukos.

Ēka pārstāv 19.gadsimta koka arhitektūru. Padomju laikā muižā bijusi gan pienotava, gan dzīvokļi. Tādēļ ēka gadu laikā pamatīgi degradēta. "Tomēr mēs vēlamies atjaunot ne tikai pašu ēku, bet arī garīgo saturu. Mēs to tā arī saucam – par kultūrmuižu. Tas izpaužas tajā, ka mēs rīkojam klasiskās mūzikas koncertus, vēlamies piesaistīt mākslas izstādes un šogad notiks pirmā no tām. Esam rīkojuši arī amata mācības restaurācijā jauniešiem. Tā mēs savā muižā vēlamies akcentē visu, kas saistās ar kultūras mantojumu."

Par skatuvi koncertos tiek izmantota terase, bet klausītāji sēž muižas priekšā. Pērn Ērmaņos uzņemti pat seši koncerti. Arī šogad šis darbs tiek turpināts, piemēram, maijā muižā uzstāsies Sonora Vaice.

Pagaidām nākamie ES atbalstītie projekti vēl ir nākotne, jo katram no tiem nepieciešams arī savs līdzfinansējums. Pērn par ES naudu muižai nomainīts jumts, kas gadiem bijis kritiskā stāvoklī, jumta nesošās konstrukcijas. Atklājies, ka savulaik muižai bijis arī tornītis, kas pēc Pirmā Pasaules kara ticis likvidēts. Inga pieļauj, ka kara laikā tas ticis bojāts un tādēļ tas noņemts. Savulaik jumts ticis atjaunots, bet palicis bez tornīša – laternas. Tagad gan šī vēsturiskā netaisnība novērsta un muiža atguvusi kādreizējo siluetu ar tornīti.

"Latvijā šī muiža ar savu tornīti ir diezgan unikāla. Tādu ēku nav daudz. Mēs atrodamies pie Krievijas robežas un citi līdzīgi paraugi nāk no Krievijas koka muižām, kas saglabājušās no 19.gadsimta. Pēc šiem paraugiem tas arī atjaunots. Pēc konstrukcijām un spārēm varēja redzēt gan to, kur tas atradies, gan to, cik liels tas ir bijis, tādēļ arī jaunais tornītis precīzi atbilst oriģināla izmēriem," skaidro māksliniece.

Kopumā no ES šim projektam piesaistīti 12600 lati (teju 18 tūkstoši eiro).

Viņa norāda, ka finansējuma iegūšanas process nebija sarežģīts. Pirms projekta iesniegšanas viņa apmeklējusi konsultatīvus seminārus un arī Lauku atbalsta dienesta konsultanti bijuši ārkārtīgi atsaucīgi un izpalīdzīgi. "Es zvanīju teju katru dienu un vienmēr saņēmu atbildes," atminas Inga. No Alūksnes novada muižas atjaunošana izvirzīta arī kā pērnā gada "dižprojekts".

Šī gan nav pirmā reize, kad viņa izmantojusi ES finansējumu. Ingas producētā animācijas filma "Austras koka pasakas" un viņas režisētā "Blēņu stāsts par vilkiem"- abas saņēmušas ES fonda "Media" atbalstu.

"Es cenšos izmantot ES iespējas. Protams, savu iespēju robežās – cik nu mēs varam līdzfinansēt," atzīst Inga.