Tieši upē kritušie koki ir atzīti par galveno biedu laivotājiem. Problēmas risināšanā atsaucību izrādījuši pie Amatas upes esošo zemju īpašnieki un Amatas novada pašvaldība, atzīstot, ka ir gatavi kopīgiem spēkiem upi attīrīt.

Lai to veiksmīgi paveiktu, pašvaldība aicināja apzināt posmus, kuros sakritušie koki rada bīstamību.

Diskusijas dalībnieki uzsvēra, ka Amata nav tā upe, kur iegūt pirmās laivošanas prasmes. Upe ir droša profesionāļiemar priekšzināšanām un pieredzi. Kā labs risinājums laivotāju sagatavošanai tika minētas atsevišķu uzņēmumu piedāvātās laivošanas skolas, kur ir iespēja apgūt pareizu laivošanu un drošību uz upes. Tāpat arī svarīgi pie pašas upes izvietot informāciju par galvenajiem drošības pasākumiem un iespējamiem draudiem.

Lai paplašinātu upes pievilcību arī laivu sezonai beidzoties, diskutēja arī par citām upes izmantošanas iespējām. Par vienu no skaistākajiem pārgajiena posmiem visā Latvijā atzina maršrutu pa Amatas krastu no Melturu tilta līdz Veclauču tiltam.

Tāpat arī diskusijā izskanēja ieteikums popularizēt Amatu kā makšķerēšanai piemērotu upi.

Diskusijā piedalījās pie Amatas upes esošo zemju īpašnieki, uzņēmēji, Amatas novada pašvaldības pārstāvji, novadu tūrisma informācijas centru pārstāvji, Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis un vietējie laivošanas entuziasti, kas dalījās ar interesantām idejām un savu pieredzi.