Situācija radusies Bauskas novada domes Iepirkuma komisijas pieņemtā lēmuma dēļ. Arī novada pašvaldības priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (NA) "Dienai" negribīgi atzīst, ka tomēr kārtējo reizi "uzkāpuši uz vecā grābekļa" – būvfirma izvēlēta, neņemot vērā tās slikto reputāciju, pieredzes un kapacitātes trūkumu, kā dēļ pilsētas lielākajā skolā – Bauskas Valsts ģimnāzijā un blakus korpusā esošajā Bauskas sākumskolā – pamatīgi iekavējušies remontdarbi.

SIA "Starbag", piedāvājot zemāko cenu, uzvarēja Bauskas novada domes pērnā gada nogalē izsludinātajā iepirkumā par abu skolu ēku būvdarbiem un energoefektivitātes paaugstināšanu. Iepirkumu uzraudzības biroja dati rāda, ka tik apjomīgus pasūtījumus uzņēmums līdz šim nebija veicis, un to "Dienai" apstiprina arī uzņēmuma izpilddirektors Uģis Strupulis.
Tagad skolā notiekošais liek secināt, ka uzņēmums pats sevi iedzinis lamatās – kvalificētu strādnieku trūkuma dēļ darbi nesokas, daudz ko nākas pārveidot atbilstoši kvalitātes prasībām, taču, kamēr tas nav izdarīts, dome naudu nemaksā, tāpēc izveidojies apburtais loks.

Tikmēr Bauskas Valsts ģimnāzijā un Bauskas sākumskolā valda pēdējā brīža drudzis – palikusi mazāk nekā nedēļa, līdz durvis pēc vasaras brīvlaika vērs 700 bērnu, taču ne viņus kur sēdināt, ne barot. Ģimnāzijas direktors Raimonds Žabovs laikrakstam stāsta, ka vieglāk uzskaitīt, kas ir izdarīts, nekā to, kas neizdarīts. Abos skolu korpusos trūkst daudzu durvju, logu, grīdu, ventilācijas šahtu, gaiteņi un vairāki mācību kabineti ir puspabeigtā pelēkā apdarē, daļā skolas nav ierīkota elektroapgāde, izjaukta stāv siltumapgādes sistēma, līdz galam nepabeigts arī ēdināšanas bloks.

Viņam pašam esot jārisina gan mācību procesa organizēšana un jāmierina skolotāji, gan jāpilda sava veida būvuzrauga pienākumi: "Tikko biju apgaitā, runāju ar strādniekiem. Visu laiku mēģinām vienoties par datumiem, līdz kuriem katrā no kabinetiem jāpabeidz remonts. Protams, ka tas nav normāli! Bet pie mums diemžēl tā iekārtots, ka direktors atbild par visu. Lūdzu skolotājus saglabāt mieru un skatīties uz visu vēsu prātu, izturēties pret celtniekiem ar iecietību, lai gan to viņi nav pelnījuši! Arī firmas vadība ir ar biezu ādu."

Žabovs gan izsaka apmierinātību ar vairāku apakšuzņēmēju darbu, tāpat arī slavē būvuzraugu: "Viņš ir stingrs un darbus pieņem tikai tad, ja tie paveikti atbilstošā kvalitātē."

Bauskas novada vadība nav centusies piesaistīt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, lai gan mērķis – energoefektivitātes paaugstināšana izglītības iestādē – naudas iegūšanai pilnībā atbilst, raksta "Diena". Tā vietā novada vadība pieņēma lēmumu 896 tūkstošus eiro maksāt no sava budžeta – daļa summas gan ņemta kredītā Valsts kasē.

Ābelnieks laikrakstam atzīst, ka būtu varējuši pretendēt uz ES līdzfinansējumu, taču pret to iebilduši Attīstības un plānošanas nodaļas darbinieki: "Tur uzreiz rodas problēmas ar termiņiem – būvnieki tajos neiekļaujas, līdz ar to domei nākas atmaksāt Eiropas naudu un vēl vairāk pārmaksāt."