Šobrīd Marekam ir 25. Pirms trim gadiem Mareks neveiksmīgi ielēca ezerā un salauza trīs kakla skriemeļus, kļūstot par 1.grupas invalīds ar ķermeņa paralīzi. Mareks pilnībā ir atkarīgs no citu cilvēku palīdzības. Viņš nevar ne paēst, ne izdarīt sadzīviskās un higiēniskās procedūras. Neko!

Neskatoties uz to, ka Mareks šobrīd pārvietojas specializētā ratiņkrēslā, kurš vadāms ar zoda palīdzību, puisis ir apguvis speciālu datorprogrammu, kas darbojas, taustiņus klikšķinot ar muti. Viņš joprojām ir smaidīgs un motivēts dzīvot un būt noderīgs sabiedrībai, mēdzot gan sev, gan citiem uzdot retorisko jautājumu: "Kas man mājās jāsēž un spilvenā jāraud?! Es gribu dzīvot!".

Avīzei "Katoļu baznīcas vēstnesis" Mareks stāsta: "Es nekad neesmu par dzīvi bēdājies. Nu man ir trauma, un ko tagad? Nokārt degunu? No tā vieglāk nekļūs. Vienmēr biju optimistisks, pozitīvi noskaņots. Cenšos palīdzēt sev, palīdz citi cilvēki, draugi. Cenšos tikties ar draugiem, skatos pozitīvas filmas. Nevajag, lai kāds žēlotu, jo tad arī pats esi nošļucis. Žēlošana tiešām nepalīdz.

Mana dzīve apgriezusies par 180 grādiem. Toreiz strādāju. Bija doma kādreiz pat mēģināt mācīties par neiroķirurgu vai mikroķirurgu. Tagad ir pilnīgi cits skatījums uz dzīvi. Saprotu, ka ar katru kaut kas var notikt jebkurā brīdī. Ja zinātu, ka kaut kas atgadīsies, noliktu spilvenu priekšā, lai mīkstāks kritiens, bet katram savs krusts tomēr jānes. "

Šai laikā esmu ieraudzījis cilvēkus pavisam citā gaismā. Pamanu citus invalīdus. Kādreiz viņus vienkārši neredzēju. Manai labākajai draudzenei ir draugs Gatis, kas no sešu gadu vecuma ir bez rokām, jo bija ielīdis transformatora būdā. Kopā ar viņu daudz domājam, kā varētu uzlabot dzīvi invalīdiem."

Mareks vēlas pabeigt vidusskolu (ko viņš arī dara tālmācībā), pēc vidusskolas beigšanas domā par tālāku izglītību, piemēram, kļūt par juristu. Mareks teic: "Ja es nevaru strādāt ar ķermeni, es varu strādāt ar galvu!".

"Kad 17 gadu vecumā no Bauskas pārcēlos uz dzīvi Rīgā, lai nebūtu vecākiem uz kakla, sāku strādāt celtniecībā, tāpēc vakarskolā mācības pabeigt neizdevās. Arī strādājot slimnīcā, neturpināju mācības. Tagad ir iespēja, laika man ir daudz, mācos Rīgas 1.tālmācības vidusskolā. Pagaidām man sokas labi. Gaidāmi eksāmeni un pēc tam, iespējams, varētu studēt Jūrmalā, kur ir speciāli invalīdiem pielāgota profesionālā skola.

Kad dzīvojām piecstāvu mājā, ārā doties nevarēju, bet tagad mitināmies dzīvoklī pirmajā stāvā. Mani iesēdina krēslā, un es braucu ārā. Tāpat arī draugi dažreiz atbrauc ar mašīnu, un mēs dodamies izbraucienos", intervetijā stāsta Mareks.

Par dzīvokli Marekam mēnesī jāmaksā aptuveni 150 eiro. Mareka pensija ir 208 eiro, viņš saņem arī kopšanas pabalstu - 142 eiro. Marekam nepieciešams kopējs 24 stundas diennaktī, taču vietējā pašvaldība to nevar nodrošināt. Mamma, nodrošinot dēlam kopēju, strādā divos darbos, algo kopēju par 300 eiro mēnesī. Viņa arī pati rūpējas par dēlu. Viņa varētu uzņemties visus pienākumus, taču, kļūstot par kopēju, nespētu nomaksāt sava dzīvokļa kredītu. Naudas katastrofāli pietrūkst visu laiku.

Problemātiski Marekam arī saņemt pakalpojumu – speciālo transportu. Piemēram, Mareks nevar aizbraukt un saņemt valsts apmaksātas ortozes vai ratiņkrēslu, jo vienkārši nav specializēta transporta.

Marekam dotas cerības, ka, veicot rehabilitāciju, varētu atjaunot roku kustību. Rehabilitācijas centrā Sanktpēterburgā tiktu veiktas apskates, konsultācijas, procedūras un terapijas kurss, kas palīdzētu atgūt roku kustības. Rehabilitācijas izmaksas ir 4600 eiro, kas Marekam nav pa kabatai. Palīdzot Marekam, mēs Latvijai varam "atgriezt" darbspējīgu, strādāt gribošu un pozitīvu jaunieti!

Palīdzēsim!

Palīdzēt Marekam jūs varat ziedojot līdzekļus labdarības organizācijas Palīdzēsim.lv kontā:
NODIBINĀJUMS "PALĪDZĒSIM.LV"
Vienotais reģ. Nr. 40008137568
Adrese: Jauniela 21-1, Rīga, LV-1050
Pasta adrese: Duntes iela 28-197, Rīga, LV-1005
NORĒĶINU REKVIZĪTI:
AS "SEB banka"
LV90UNLA0050013761397
SWIFT kods: UNLALV2X
Veicot maksājumus, lūgums norādīt konkrētu maksājuma mērķi Marekam.
Ja Jūs nevēlaties, lai Jūsu vārds parādās pie ziedotāju saraksta, lūdzu, maksājuma mērķī norādiet: "Anonīms".

Palīdzēsim.lv par ziedojumiem neietur nekādu komisijas vai starpniecības maksu. Visa ziedotā nauda 100% apmērā nonāk paredzētajam mērķim.

Vairāk par labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" darbību šeit: www.palidzesim.lv.
Sekot līdzi ziedojumu izlietojumam : http://palidzesim.lv/palidzesim/mareks
Stāstā izmantota intervija: Ilze Mežniece, Laimīgs arī ratiņkrēslā , Katoļu baznīcas vēstnesis, 2014. Gada 17.aprīlis