"Cēsīs esam atraduši ideālu mājvietu," uzsvēra Kalmīte, izsakot pateicību novada pašvaldībai par nākšanu pretī, atvēlot muzejam telpas Lielās Skolas ielas 6 arodskolas sienās un Cēsu izstāžu nama vadītājai Natai Livonksai par rūpēšanos par mākslas kolekciju, informēja Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots.

Pēc Kalmītes teiktā, Cēsis līdz ar muzeja atklāšanu kļūs par vietu, kur satikties gan ārzemju latviešu māksliniekiem, gan mākslas baudītājiem. "Šodien esam iesējuši PLMC sēklu šajā skaistajā pilsētā - šodien šeit dāvinām Latvijai mūsu augošo kolekciju un šo muzeju," norādīja PLMS vadītāja.

Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe norādīja, ka Cēsis esot aktīva pašvaldība, kas cīnās par tautiešu piesaisti savam novadam - gan ar muzeja atklāšanu, gan piedaloties "Vispasaules cēsnieku dienu" organizēšanā. "Cēsis kļūs par kultūras un diasporas centru," uzsvēra vēstnieks.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs atklāšanā pauda prieku par to, ka vairāku gadu darbs nu vainagojies ar rezultātiem. "Kas lēni nāk, tas labi nāk," piebilda Rozenbergs.

Pēc viņa teiktā, vislielākais gandarījums esot par to, ka nu Cēsīs ir jauns piedāvājums kultūras gardēžiem - cēsniekiem un novada viesiem - turklāt tas tikai papildināšoties, jo atvēlētas telpas arī citām diasporas mākslas organizācijām.

Kā ziņots, PLMS galerijā skatāmi mākslas darbi, kas tapuši latviešu diasporas sākuma gados pēc Otrā pasaules kara.

"Izstāde nav veidota tematiski, bet parāda kādu daļu no plašās trimdas mākslas dažādības. Mēs ceram, ka ar laiku Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs kļūs par Latvijas kultūras dzīves un mākslas vēstures integrētu sastāvdaļu. Jāsaprot, ka centra izveide ir diasporas latviešu māksliniekudāvana Latvijai. PLMC projekts ir unikāls arī ar to, ka to iespējams veidot partnerattiecībās starp Latvijas valsti undiasporu. Mēs ļoti ceram, ka nākotnē varēsim teikt, ka centrs pastāv, sadarbojoties trimdas sabiedriskajai organizācijai ar Cēsu novada pašvaldību un Latvijas Kultūras ministriju," informēja Kalmīte.

Nodibinājums "Pasaules latviešu mākslas centrs" ir izveidots ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara rezultātā trimdā devušies latviešu mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze.

Lai izveidotu galeriju Cēsu novada pašvaldības lietošanā piešķirtajās telpās Cēsu vecpilsētā, PLMC veikusi vērienīgus remontdarbus.

Nākotnē tiek plānots atvērt Cēsīs otru galeriju, kā arī ārzemju latviešu mākslas darbu krātuvi un pētniecības centru.