Mežacūkas saslimšana ar ĀCM konstatēta pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" šī gada 15.augusta pārbaudē.

Līdz šim ĀCM konstatēts Daugavpils novada Demenes pagastā divām nomedītajām mežacūkām un vienai atrastajai beigtajai mežacūkai Daugavpils novada Biķernieku pagastā.

Kā ziņots, ĀCM vīruss Latvijā līdz šim tika apstiprināts 61 mežacūkai un 59 ĀCM inficētajām mājas cūkām 28 cūku novietnēs - 27 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā. Kopumā iznīcinātas 484 mājas cūkas.

Iepriekš jau vēstīts, ka ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.