Reida laikā kāda veikala īpašnieki bija spiesti to uz laiku slēgt. Tādējādi vairāk nekā simts "točkas" klient, no kuriem apmēram puse bija nepilngadīgie, nevarēja iegādāties "legālās narkotikas".

Šobrīd Daugavpilī darbojas viens "spaisa" tirdzniecības veikals. Tāpēc klientu plūsma un "točkas" apgrozījums ir ļoti liels. Divu stundu patrulēšanas laikā veikalā vērsās ap 100 potenciālo pircēju, kas palika bešā, jo "Stop Drugs" akcijas laikā vieta tika slēgta.

Tomēr pēc tam, kad patruļas dalībnieki pazuda no pārdevēju redzesloka, "točka" atjaunoja savu darbību. Uz ko patruļnieki reaģēja, izsaucot Daugavpils Kriminālpoliciju.

"Mums bija aizdomas, ka tirdzniecības vietas darbinieki izmanto nelikumīgus narkotiskos maisījumus, kā arī dažādas ķīmiskas vielas – acetonu, šķīdumu nagu lakas noņemšanai un citas vielas, lai "uzlabotu" savu produkciju," skaidro viena no reida rīkotājām, jauniešu organizācijas "5 elements" līdere Diāna Petrova.

Pārbaudes laikā policijas darbinieki atsavināja 70 iepakojumus ar augu maisījumiem tālākai ekspertīzei, uzsākts arī kriminālprocess.

Reidam pievienojās arī tuvējo namu iedzīvotāji. "Mēs ļoti ciešam no šāda veikala kaimiņos. Iedzīvotāji baidās vakaros iziet no saviem dzīvokļiem. Bieži vien "točkas" klienti "iekārtojas" turpat kāpņu telpā: pīpē, piemēslo kāpņu telpu, mēģina izlūgties naudu, šantažē. Narkomāni uzlauza gandrīz visus namu pagrabus tuvākajā apkaimē. Pagalmos viņi gaida vecāka gadu gājuma cilvēkus, pieliek nazi pie rīkles, piespiež atdot maku!," reida rīkotājiem teikusi kāda iedzīvotāja.

Latvijas kustības "Stop Drugs" vadītājs Sandris Bergmanis notikušo komentē: "Salīdzinot ar Rīgas "legālo narkotiku" tirgošanas vietām, Daugavpils "točka" vienkārši plaukst, īpašnieki jūt pilnīgu neaizskaramību. Viņus nebaida policijas pārbaudes. Uz "spaisa" iepakojumiem tiek norādīti pat telefona numuri preces piegādei uz mājām.

Paši "točkas" apmeklētāji izturas ļoti brīvi. Viņi bez kautrēšanās nāk klāt patruļas dalībniekiem, pieprasa atvērt bodīti, mēģina pierādīt savu patiesību. Tas ir ļoti bīstami! Jo kuru katru brīdi viņi no vārdiem var pāriet pie darbiem. Tāpēc ir svarīgi, lai turpmākie reidi tiktu veikti ar policijas un to iedzīvotāju dalību, kuri var par sevi pastāvēt."

Bergmanis aicina visus, kam narkotiku problēma nav vienaldzīga, pievienoties iniciatīvas grupai "Stop Drugs" Daugavpilī.

Pirmajā tautas patruļā piedalījās jauniešu organizācijas "Piektais elements", "Latvijas Jaunatnes klubs", "J.Org", "SKOPTR", "Fresh Juice", Daugavpils pilsētas domes Jauniešu departaments, kā arī Saeimas deputāte Marjana Ivanova–Jevsejeva.

Tuvākajā laikā Daugavpilī notiks jauni reidi.