Šogad "Gada balva medicīnā" tika pasniegta kopumā desmit nominācijās, lai godinātu veselības nozarē strādājošos par apzinīgu un pašaizliedzīgu darbu pacientu veselības labā. Sešās nominācijās uzvarētājus noteica iedzīvotāji, bet četrās nominācijās, tostarp "Gada slimnīca", - nozares ekspertu žūrija.

Daugavpils psihoneiroloģisko slimnīcu eksperti raksturo šādi - augsti kvalificēts personāls, jaunākās ārstēšanas, izmeklēšanas, pacientu socializācijas un rehabilitācijas metodes, mūsdienīga medikamentozā terapija, kā arī pilnībā izremontētas telpas.

Speciālisti norāda, ka liela uzmanība, organizējot pacientu ārstēšanu un aprūpi, slimnīcā tiek pievērsta pacientu vajadzībām un dzīves kvalitātei. Plānojot turpmāko slimnīcas attīstību, slimnīcas personāls ir izvēlējies moto "Non progredi est regredi" jeb "Neiet uz priekšu nozīmē iet atpakaļ".

Nominācijā "Gada notikums medicīnā" eksperti izvēlējušies godināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD). Balva pasniegta par izcilu profesionalitāti, operativitāti, pašaizliedzību un psiholoģisku noturību, kas bija nepieciešama vairākiem simtiem NMPD darbinieku, kuri nodrošināja palīdzības sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Savukārt balvu "Par mūža ieguldījumu medicīnā" saņēma ārsts Georgs Andrejevs. Viņa vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu, stāsta nozares eksperti.

Andrejevs ir nesis Latvijas vārdu pasaulē, būdams Anesteziologu karaliskās koledžas, Eiropas Anesteziologu akadēmijas un Vācu anesteziologu sabiedrības biedrs. Viņš ir balsojis par Latvijas neatkarību Augstākajā padomē, kā ārlietu ministrs no Latvijas puses piedalījies Krievijas karaspēka izvešanā un kā Eiropas Parlamenta deputāts izstrādājis un virzījis visai Eiropai būtiskus veselības dokumentus un direktīvas.

Nominācijā "Gada cilvēks medicīnā" žūrija izvēlējusies godināt Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāju Pēteri Ošu. Viņš ir Latvijas reanimatoloģijas leģenda un gandrīz visu pašreiz strādājošo anesteziologu skolotājs, stāsta eksperti.

Pērn augustā mediķis Stradiņa slimnīcas ugunsgrēka un tam sekojošās sprādzienbīstamās situācijas laikā, rūpējās par sarežģīto intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas pacientu evakuāciju. Šodien dakteris atzīst, ka par paveikto ir gandarījums un saka paldies visiem, kas palīdzēja paveikt šķietami neiespējamo.

Šogad balvu pasniegšanas ceremonijā klātesošos pārsteidza arī divas īpašās balvas. Aizsākot jaunu tradīciju, tika piešķirta balva "Par koleģialitāti ārstniecībā un pacientu aprūpē". To saņēma Bērnu klīniskā universitātes slimnīca par izcilu profesionalitāti un prasmi sadarboties, nodrošinot palīdzības sniegšanu sprādzienbīstamā situācijā apdraudētajiem pacientiem aizvadītā gada augustā.

Tāpat tika pasniegta Zāļu valsts aģentūras īpašā balva par visaugstākajiem profesionālās ētikas standartiem atbilstošu rīcību un nozīmīgu ieguldījumu, ziņojot par zāļu blakusparādībām. To saņēma Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles virsārste Brigita Aišpure.