"Lai izveidotu šo fermu, kurā darbs norit automatizēti, izmantojot robotus, mēs braucām idejas smelties Polijā un Igaunijā. Latvijai netipiska ir kūts mēslu krātuve - tā ierīkota zem pašas ēkas un mēsli no tās tiek izsūknēti. Kūtī ir arī piena māja, saimniecības un biroja telpas," teic z/s "Krasti" īpašnieks Jānis Gaidis, kurš šādu lielfermu gribējis būvēt jau pirms krīzes, taču pirmo akmeni būvē izdevies ielikt pērn maijā.

Galvenās grūtības bijis atrast finansēšanas partneri un pierādīt, ka darbs patiešām veiksies un rezultātus varēs iegūt ātri.

Kūtī izmitinātas 135 slaucamās govis, taču pavisam vietas te pietiek 280 brūnaļām un raibaļām. Jau maijā saimnieks ganāmpulku iecerējis palielināt par 65 govīm.

Kopējās investīcijas fermas izveidē ir 1,13 miljoni eiro, no kuriem 90% jeb viens miljons eiro ir "Citadele" bankas līdzfinansējums, bet 10% - z/s "Krasti" pašu līdzekļi. Saimnieki ieguvuši arī vairāk nekā 633 tūkstošus eiro finansējumu no Lauku atbalsta dienesta, ko tērēs daļējai kredīta dzēšanai.