Viena no jaunākajām - cilvēki no savām mājām varēs izsaukt palīdzību, ar tā saukto "drošības pogu", kā arī izmantot specializētu transportu, kas transportēs mazkustīgus cilvēkus. Automašīna būs aprīkota arī ar pārvietojamu aprūpes kompleksu, kas klienta mājas pagalmā ļaus izmazgāt tā veļu un sniegt pēdu aprūpi.

Šobrīd mājas aprūpe novadā netiek nodrošināta. Tā vietā tiek piešķirts pabalsts aprūpei 30 latu apmērā. Ievērojot to, ka pieaug pieprasījums pēc mājas aprūpes un pašvaldībai šobrīd nav resursu šī pakalpojuma nodrošināšanai, Jelgavas novada pašvaldība ir nolēmusi slēgt deleģēšanas līgumu ar "Latvijas Samariešu apvienību". Biedrībai ir atbilstoši apmācīti darbinieki, aprīkojums, laba aprūpes organizēšanas un sniegšanas sistēma, kā arī 10 gadu pieredze aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanā.

Kā norāda Jelgavas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītājas vietniece Linda Ozola, Latvijā esot vairākas nevalstiskās organizācijas, kas sniedz mājas aprūpes pakalpojumu, piemēram, Latvijas Sarkanais Krusts, Sv. Jāņa palīdzība u. c., bet tās visas darbojas Rīgā, cilvēkus lauku reģionos tās neapkalpo, jo tie atrodas tālu un ir nepieciešams veikt papildus investīcijas aprīkojumā un darbiniekos. Savukārt, Latvijas Samariešu apvienība, piesaistot Sorosa fonda līdzekļus (1,89 miljonus eiro), ir izrādījusi iniciatīvu mājas aprūpi izveidot tieši reģionos. To plānots kopumā īstenot piecās vietās visā valstī. Jelgavas novadā aprūpes birojs tiks veidots Platonē vai Vircavā (šobrīd notiek telpu apzināšana), sniedzot atbalstu visa novada teritorijā.

"Deleģējot uzdevumu par mājas aprūpes pakalpojumu pašvaldība nodrošinās līdzfinansējumu. Pēc organizācijas aprēķiniem, pakalpojums vienam klientam izmaksās 67 latus mēnesī. Pašvaldības līdzfinansējums būs 30 lati par vienu aprūpējamo mēnesī, savukārt biedrība līdzfinansēs ne mazāk kā 37 latus mēnesī vienam aprūpējamajam. Nodrošinot aprūpes mājās pakalpojumu, nevis pabalstu, kā līdz šim, pašvaldībai būs garantija, ka iedzīvotājam tiek nodrošināts viņu vajadzībām atbilstošs pakalpojums," norāda Ozola.

Savukārt Latvijas Samariešu apvienības pārstāvis Viesturs Kleinbergs stāsta: "Šobrīd, nereti Latvijā valda prakse, ka cilvēkiem, kas nespēj par sevi parūpēties un kuriem nav arī līdzcilvēku, kas palīdzētu, visbiežāk nonāk pansionātos. Projekts "mājas aprūpe" nodrošinātu iespēju cilvēkam dzīvot pilnvērtīgu dzīvi pašam savā dzīves vietā. Darbinieki ne tikai veiktu medicīnisku aprūpi, bet arī palīdzētu mājas darbos, proti, uzkoptu dzīves vietu, atvestu pārtiku, sanestu malku u.c. lietas.
Pagaidām paredzēts, ka Jelgavas novadā darbosies divas transporta vienības. Auto, kas aprīkots ar aprūpes biroju pie cilvēkiem iegriezīsies 1 līdz 2 reizes mēnesī. Bet otra automašīna, kas sagādās pārtiku un nogādās cilvēkus viņiem vajadzīgajās vietās, būs pieejama daudz biežāk, pēc vajadzības. 24 stundas diennaktī vientuļniekiem būs pieejama arī "drošības poga", to nospiežot izveidosies savienojums ar centrāli, kurā atbildēs operators."

Sekmīgi ieviešot šo pakalpojumu, varētu pārskatīt, kam vēl nepieciešama palīdzība, atzīst Ozola, piebilstot, ka vientuļu un aprūpējamu cilvēku novadā ir vismaz uz pusi vairāk. Tādēļ tiek strādāts arī pie jauniem noteikumiem, kuros atbalsts varētu tikt paredzēts ne tikai vientuļiem pensionāriem, bet arī tādiem, kam bērni vai citi tuvinieki ir, bet tie atrodas tālu vai objektīvu iemeslu dēļ nevar uzņemties rūpes par radinieku. Bet šajā gadījumā radiniekiem nāktos daļu no izmaksām segt pašiem.

Vēl Ozola norāda: "Lai gan uzdevuma deleģēšana ar sociālo pakalpojumu sniedzēju Jelgavas novada pašvaldībā ir jauna prakse, citās Latvijas pašvaldībās tā jau ir ierasta lieta, turklāt tā sniegs pašvaldībai iespēja sniegt apjomā definējamu un kvalitatīvu pakalpojumu. Līdzīgus deleģēšanas līgumus ar nevalstiskajām organizācijām noslēgušas arī Ventspils un Skrundas novada pašvaldības."

Samariešu apvienība ir viena no vecākajām un lielākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas nodrošina izglītības, sociālos un medicīnas aprūpes pakalpojumus, kā arī īsteno vai līdzdarbojas daudzos labdarības projektos, turklāt kopš 1996. gada tā ir arī Starptautiskās Samariešu apvienības dalīborganizācija.