Šogad vasaras saulgriežu svētki Turaidā ir arī Vidzemes ieskaņu pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir "Līgo – lai top!", kas tiek izteikti ar vienojošu domu – gaisma līgo Latvijā - un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju. Šī gada saulgriežu svētkos Turaidā pulcēsies un ar savām dziesmām un zināšanām dalīsies nodibinājuma "Māras loks" ļaudis, 21 folkloras kopa no visas Latvijas. Nakts tumšākajās stundās Jānīti ar dziesmām un kokles skaņām daudzinās Kristīne Kārkle-Puriņa un koklētāja Laima Jansone, degs īpaši Saules, Senču un Zinšu ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Vasaras saulgriežu svētku norise

19.00 - 21.00 Zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, interaktīvs Zāļu vakara teātris bērniem
21.00 – 22.00 Saules pavadīšana un Saules ugunskura aizdegšana Jāņkalnā
22.00 - 23.30 Uguns pūdeles aizdegšana, rotaļas un Lielā līgošana pie Saules ugunskura
22.30 – Zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni
23.30 – 00.30 Nakts vidus rituāls un Senču ugunskura iedegšana
Ap 00.30 – Ugunsrata ritināšana
01.00– 02.00 – Jāņa daudzināšana - pie Saules uguns dzied un spēlē Kristīne Kārkle-Puriņa un kokli spēlē Laima Jansone (to varēs klausīties arī tiešsaitē www.radiooira.lv)
01.00 – 03.00 – Danči Dziesmu dārzā
02.00 – 03.00 – Apdziedāšanās un lekšana pār Jāņa ugunskuru
03.00 – Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās avotā un rīta rasā,
Ap 04.45 - Saulītes sagaidīšana ābeļu dārzā
05.00 - Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem

Svētku svinētāji lūgti līdzi ņemt pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Lai līgošana būtu patīkama, ieteicams vilkt tautastērpus un līdzi ņemt cienastu sev un savai saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve un tiks cepta pankūkas pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie, ērtākai līgošanai.