KNAB konstatējis, ka Krustpils novada domes 2012. gada 19. decembrī pieņemtais lēmums "Par nekustamā īpašuma nomas līguma pagarināšanu un nomas maksas samazināšanu", piemērojot 90 % atlaidi uz 3 gadiem, nav atbilstošs likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 3. panta otrās daļas prasībām.

2010. gada 8. jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr. 515 "Noteikumi par valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un nomas līguma tipveida nosacījumiem" pašvaldībai neparedz tiesības noteikt nomas maksas atvieglojumus.

Krustpils novada domes deputāti, piedaloties lēmuma pieņemšanā un balsojot par lēmuma „Par nekustamā īpašuma nomas līguma pagarināšanu un nomas maksas samazināšanu” 2012.gada 19.decembrī, saskaņā ar kuru pagarināts nomas līgums ar zemnieku saimniecību „Avotiņi”, nav ievērojuši likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 18.panta pirmajā un otrajā daļā noteiktos ierobežojumus, rīkojoties ar pašvaldības mantu.

Administratīvā atbildība par minēto pārkāpumu atrunāta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 166.30 pantā.

KNAB ir adminstratīvi sodījis 11 Krustpils novada domes deputātiem, kuri Krustpils novada domes 2012. gada 19. decembra sēdē balsoja "par" lēmuma "Par nekustamā īpašuma nomas līguma pagarināšanu un nomas maksas samazināšanu" pieņemšanu.