"Lauma Fabrics" ir mežģīņu, elastīgo adījumu un lenšu ražotājs, un tas ir viens no lielākajiem eksporta zīmoliem Latvijā. Galvenais uzņēmuma noieta tirgus ir arī Baltkrievija un Krievija.

Uzņēmuma ģenerāldirektors Edijs Egliņš šobrīd atrodas Maskavā starptautiskā tekstila izstrādājumu izstādē. Viņš atzīst, ka šobrīd ir sacelta ažoiotāža ap plānoto liegumu attiecīgās muitas savienības teriotorijā ievest mežģīņu apakšbiksītes. Egliņš piebilda, ka "Lauma Fabrics" ražotā produkcija ir sertificēta, arī izejmateriāli ir no sertificētiem piegādātājiem.

Savukārt "Lauma Lingerie" ražo mežģīņu apakšveļu un ir viens no 25 lielākajiem Latvijas eksportētuzņēmumiem. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Linda Matisone šobrīd arī atrodas Maskavā izstādē. Viņa televīzijai pastāstīja, ka neizprot, kāpēc ir aktualizēts jautājums par aizliegumu. Normas, kas attiecas uz mežģīnēm, esot jau spēkā un uzņēmuma ražotā produkcija ir kvalitatīva un atbilst visiem rādītājiem.

Matisonesprāt, šo jautājumu aktualizējuši Krievijas vietējie ražotāji, un, iespējams, tas tendēts uz Āzijas uzņēmumiem, kuru produkcija nav tik kvalitatīva.

Jau kopš 2010. gada muitas savienības teritorijā aizliegts ražot, ievest un pārdot mežģīņu biksītes no sintētiskajiem materiāliem, kuru higroskopiskums (uzsūkt un saistīt mitrumu) nesasniedz sešus procentus. Vairākumam mežģīņubiksīšu, kuras tiek ražotas no sintētiskajiem materiāliem, higroskopiskums ir no trīs līdz 3,6 procenti.

Ar atbilstošiem sertifikātiem attiecīgās preces ražošana un pārdošana ir atļauta līdz 2014. gada 1. jūlijam.