Kopš ēka bija privatizēta 1992. gadā, pagasta padomei un tagad jau novada domei bija jāiztiek bez pašvaldībai piederošas kultūras iestādes. Iedzīvotāji sanāca bērnudārza vai domes ēkas zālē, vai sporta zālē.

Līgatnieši tagad atzīst, ka beidzot likvidētas netaisnās privatizācijas sekas. To, kas kopsaimniecībai bija jāatdod pašvaldībai, beidzot nonācis tās īpašumā.

Pašvaldības ēka vienmēr piederējusi vietējai varai. Fabriciusa vārdā nosauktā kopsaimniecība šai ēkai uzcēla piebūvi. Tajā atradās garderobe, bufetes telpa, daļa ēdnīcas, kino rādīšanas telpa, zāle un skatuve. Šajā ēkas daļā bija arī katlumāja.

"Kad notika kopsaimniecības mantas privatizācija, pilnsapulce nolēma, ka klubs jāatdod saviem biedriem, nevis pašvaldībai. Par pajām uz šo īpašumu varēja pieteikties ikviens, " atceras toreizējais pagasta padomes priekšsēdētājs Andris Birze.

Pagasta padome vairākkārt ar īpašniekiem runāja par ēkas kluba daļas pirkšanu. "Labi atceros - vienojāmies par 16 tūkstošiem latu. Pašvaldība uzreiz samaksāt nevarēja, kredītus tobrīd nedeva. Pārējie deputāti nolēma, ka klubu nepirks. Mainījās cenas un par pirkšanu vairs nerunājām," laikrastam teic Birze.

Kluba īpašnieki par īpašumu lielu interesi neizrādīja, neierakstīja to Zemes grāmatā. Ēka pamazām bruka, arī pasākumi tur vairs nenotika. Pēdējos gados par ēku neviens nerūpējās. Klubā nekas nenotika.

2009. gada decembrī pašvaldība Cēsu rajona tiesā iesniedza prasību atzīt klubu par bezsaimnieka mantu. Tiesa to noraidīja, jo īpašniece Ginta Traine apsolīja, ka sakārtos īpašumtiesības. Nekas netika darīts. 2013.gada jūlijā pret septiņiem potenciālajiem īpašniekiem pašvaldība iesniedza prasību rajona tiesā. To noraidīja kā nepiekritīgu.

2013. gada maijā apritēja desmit gadi, kopš īpašniekiem bija noteikts sakārtot dokumentus, laikrakstam skaidrojusi pašvaldības juriste Ilze Goba. Dokumenti sakārtoti netika, pašvaldība tiesā iesniedza prasību, lai tā uz noilguma pamata atzīst pašvaldības tiesības uz nekustamo īpašumu. Prasība ir apmierināta.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Guntars Pīpkalējs laikrakstam teic, ka jau šogad ēkai uzliks jumtu, jo tagad ēkā tek ūdens. Meklēs arī finansējumu ēkas rekonstrukcijai.