Tāpat, līdzīgi kā citus gadus, jaunsardzes jauniešiem tiek dota iespēja kopā ar karavīriem piedalīties Nacionālo bruņoto spēku parādē (NBS) par godu valsts dzimšanas dienai, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja jaunsardzes vienību vadītāji Pierīgā.

"Jauniešu interese par darbošanos jaunsardzē ir liela. Pagājušajā gadā Siguldā grupu nebija, taču šogad ir," pastāstīja 113. Siguldas jaunsargu vienības vadītājs Egīls Kaimiņš, kurš vada arī jaunsardzes pulciņus Morē un Mālpilī. Viņš teic, ka kopumā Siguldas vienībā šogad darbojas 20 jaunieši no Siguldas, 15 no Mores un 12 no Mālpils.

E. Krūmiņš stāsta, ka šogad bērnu interesi par aizsardzības jomu veicinājis tas, ka tai tiek pievērsta daudz lielāka uzmanība. "Situācija ir uzlabojusies. Presē daudz runā par to, ka jāstājas zemessardzē un jaunsardzē. Tāpat arī finansējums jaunsardzei no valsts šogad ir lielāks," klāstīja E.Krūmiņš.

Viņš arī sacīja, ka iemesli, kāpēc jaunieši vēlas darboties jaunsardzē, ir visdažādākie, un ne vienmēr šo interešu izglītības pulciņu izvēlas tāpēc, ka vecāki liek.

"Katram bērnam tas ir citādi, vieni iestājas jaunsardzē, jo vēlas turpināt karjeru policijā, glābšanas dienestā vai militārajā jomā, citi vienkārši vēlas aktīvi pavadīt savu brīvo laiku, apgūstot izdzīvošanu mežā un māku apieties ar ieroci," zināja teikt vienības vadītājs. Tāpat viņš arī norādīja, ka liela nozīme, jo īpaši attālākos lauku reģionos, ir arī tam, ka šis interešu izglītības pulciņš ir bezmaksas.

"Ik gadu jaunsargi piedalās 18. novembra militārajā parādē. Arī šogad tajā piedalīsies jaunieši no Vidzemes, Cēsīm, Valmieras, un arī viens mans audzēknis no Siguldas vienības tajā soļos," teic E. Krūmiņš. Viņš skaidro, ka visas jaunsargu vienības ir sadalītas trijās novada nodaļās un katru gadu rotācijas kārtībā soļo cita nodaļa. Šogad kārta jauniešiem no 3. nodaļas, proti, Vidzemes.

"Tāpat jaunsargiem piedalīšanās parādē ir jānopelna, un ne visi tajā var piedalīties. Gribētāju ir daudz – aptuveni 1000 jauniešu, bet piedalīties var tikai 30 labākie, kas izvēlēti īpašā atlasē," zināja stāstīt E. Krūmiņš.

Tam, ka jaunsardze jauniešu vidū kļuvusi krietni populārākā nekā citus gadus, piekrīt arī 103. Baldones jaunsargu vienības vadītājs Juris Kārkliņš.

"Interese ir liela, divreiz lielākā nekā pērn. Šogad Baldones jaunsardzē iesaistījušies kopumā 30 jaunieši vidēji vecumā no 12 līdz 16 gadiem," teica J.Kārkliņš, piebilstot, ka dažs labs jaunsardzes biedrs Baldonē ir pat mazliet jaunāks, proti, nav vēl sasniedzis 12 gadu vecumu. "Ja esi jaunāks vai vecāks par noteikto, tas nekas. Ja vien ir interese, lūdzu, nāc un darbojies, prom nevienu nedzenu," sacīja Baldones vienības vadītājs.

Viņš stāsta, ka Baldones jaunsardzes vienība aktīvi piedalās dažnedažādos patriotiskās audzināšanas pasākumos. "Mēs esam aktīvi visu laiku, regulāri braucam uz dažām izglītojošām nometnēm, apmeklējam muzejus, pavasaros kopā ar Aizsardzības ministriju piedalāmies Nāves salas sakopšanas talkā. Bet patriotu mēnesī Baldones jaunsardze kopā ar skolām organizē lāpu gājienu Brīvības cīnītāju piemiņai 11.novembrī un svinīgus pasākumus par godu valsts dzimšanas dienai 18. novembrī," stāstīja J. Kārkliņš, uzsverot, ka bērniem ir ļoti svarīgi pastāstīt par valstiskiem notikumiem iz vēstures lappusēm, jo tā ir daļa no patriotiskās audzināšanas.

Arī 108. Carnikavas jaunsardzes vienības vadītājs Gunārs Strazdiņš portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka jauniešu interese par darbošanos jaunsardzē ir augusi, un sevišķi liela Pierīgā tā esot Ādažos un Saulkrastos, kur kopumā šajā pulciņā iesaistījušies 70 jaunieši.

"Šogad pieaug interese par darbošanās jaunsardzē, jo tas tiek reklamēts un arī nauda piešķirta vairāk. Tāpat jauniešu interese par aizsardzības jomu pieaugusi arī saistībā ar notikumiem Ukrainā," sacīja Strazdiņš.

Tāpat viņš arī teica, ka šogad teju visi Carnikavas jaunsardzes vienības jaunieši kopīgi dosies vērot 18. novembra NBS parādi un līdzcilvēkiem dalīs sarkanbaltsarkanās lentītes par godu Latvijas dzimšanas dienai.

Jaunsardze ir Aizsardzības ministrijas organizēta un vadīta jauniešu interešu izglītības forma, kuras mērķis ir jaunatnes izglītošana valsts aizsardzības jomā, patriotisma, pilsoniskās apziņas, biedriskuma, drošsirdības, fizisko spēju un disciplīnas sekmēšanā. Jaunsardzē iestājas brīvprātīgi. Par jaunsargu var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 12 līdz 18 gadiem.