Šobrīd speciālisti ēkā veic konstrukciju demontāžu. Pirmo reizi kopš daudziem gadiem tika atvērti logu slēģi un daļa logu stiklu jau izņemta.
"Darbs būs sarežģīts un atbildīgs. Ēkai ir vairāk nekā gadsimtu sens koka elementu un apšuvums. Jāmin, ka grūtības sagādā tas, ka pieejams nepietiek uzskates materiāls par sinagogu. Mums ir svarīgas jebkuras detaļas par to, kā izskatījās sinagoga no ārpuses un no iekšpuses," teic restaurācijas uzņēmuma "Inteco Wood" pārstāvis Dainis Molodcovs.

"Zaļajai sinagogai" gan nav valsts nozīmes pieminekļa statusa, taču pilsētai un pilsētniekiem tā ir īpašā vērtē, jo pieredzējusi daudzus notikumu spilsētas ebreju diasporas dzīvē. Sinagogas rekonstrukcijas mērķis ir vēstures elpas un ēkas identitātes saglabāšana. Katra ēkas detaļa tiek uzmanīgi izpētīta, tikai tad pieņemts lēmums par tās remontu, daļēju vai pilnīgu nomaiņu. Ēkai plānots saglabāt 19.gadsimta vidus velmēto stiklu. Logu un durvju elementu nostiprināšanai izmantos koka tapas. Krāsošanas darbos pielietos īpašu krāsu, kuras pamatā ir aukstās spiedes linu eļļa.

Tai pat laikā ēkā izbūvēs mūsdienīgus sanitāros mezglus, ēka tiks pieslēgta pilsētas centrālajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai. Singagoa būs pieejama arī cilvēkiem ar kustības traucējumiem.
Sinagoga atjaunošanas projektu īsteno Rēzeknes pilsētas dome kopš pērnā septembra, bet tās partneri ir profesionālā skola Sam Eyde (Norvēģija), Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola un Rēzeknes tehnikums (kādreizējā Austrumlatgales Profesionālā vidusskola).

Projektu plānots īstenot divos gados.

Kopējie plānotie projekta izdevumi ir 711 437,00 eiro, no kuriem 95% (675 865,00 eiro) ir atbalsta summa (85% – EEZ finanšu instruments, 15% valsts budžeta līdzfinansējums), bet 5% – līdzfinansējuma saņēmēja finansējums.