"Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis portālam "Delfi" pastāstīja, ka ceturtdien sabiedriskā transporta kontrolieriem 2221 braucējs uzrādījis nevis "e-talonu" vai braukšanas biļeti, bet gan automašīnas reģistrācijas apliecību.

Zaķis skaidro, ka kontrolieri vidēji dienā pārbauda 10% pasažieru, kas ļauj secināt, ka iespēju bezmaksas braukt sabiedriskajā transportā izmantojuši aptuveni 20 000 cilvēku.

Zaķis arī pastāstīja, ka sabiedriskā transporta kustības grafiks liecināja par "puteņa brīvbiļešu" efektivitāti – par spīti spēcīgajam putenim tramvaji kursēja gandrīz bez kavēšanās, bet autobusi un trolejbusi atsevišķos maršrutos kavēja vidēji 20 minūtes, kas ir labs rezultāts, ņemot vērā laika apstākļus.

Arī piektdien autovadītāji, uzrādot mašīnas tehnisko pasi, var transportu izmantot bez maksas. Zaķis klāstīja, ka arī piektdien tramvaji kursē gandrīz bez kavējumiem, bet trolejbusi un autobusi dažos maršrutos kavē aptuveni 20 minūtes. Zaķis uzsvēra, ka sniega dēļ pasažieriem ir jārēķinās ar iespējamu ilgāku transporta gaidīšanu un ilgāku laiku ceļā.

Jau ziņots, ka Rīgas dome decembra vidū pavēstīja, ka stipras snigšanas laikā autovadītāji Rīgā, uzrādot transportlīdzekļu reģistrācijas apliecību, varēs bez maksas izmantot sabiedrisko transportu.

Pēc domes paustā, šie braukšanas atvieglojumi ieviesti, lai samazinātu satiksmes intensitāti un sastrēgumus stipras snigšanas laikā un atvieglotu ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Šo domes iniciatīvu kritizēja tiesībsargs. Viņaprāt Rīgas domes lēmumā par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, tiek radīta nevienlīdzīga attieksme pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu.