"Lattelecom" kabeļa zādzības mēģinājuma dēļ daļai Rīgas, Stopiņu, Salaspils un Ropažu novada "Lattelecom" klientu pārtraukta interneta darbība. Pirmdienas rītā uzņēmums sācis bojātā kabeļa nomaiņu.

"Lattelecom" atkārtoti aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgām personām, kas darbojas uzņēmuma infrastruktūras tuvumā, jo ļaunprātīgas kabeļu zādzības un bojājumi vispirms ietekmē pašu iedzīvotāju iespējas lietot balss un datu pārraides sakarus, kā arī traucē darbu uzņēmumiem un iestādēm.

Arī telekomunikāciju operators "IZZI" uzskata, ka ar kabeļu zagļiem jācīnās aktīvāk, ierobežojot privātpersonu iespējas nodot krāsaino metālu. Uzņēmumam šogad jau ir bijuši aptuveni 40 kabeļu zādzības gadījumi un kopējā nodarīto zaudējumu summa pārsniedz 50 000 latu.

"Kabeļu zādzības nav tikai mūsu, bet visas nozares problēma, turklāt šādi gadījumi rada ne tikai materiālos zaudējumus, bet arī sagādā neērtības klientiem. Tā ir kā cīņa ar vējdzirnavām, jo sliktāka finansiālā situācija sabiedrībā, jo biežāk notiek zādzības, tāpēc telekomunikācijas nozare vēlas, lai līdzīgi kā Igaunijā krāsaino metālu var nodot tikai juridiskas personas, kas būtiski samazināja kabeļu zādzības kaimiņvalsts telekomunikācijas operatoriem," situāciju skaidro "IZZI" valdes loceklis Andris Zeļonka.

"Zagļi nav pietiekami izglītoti un bieži vien nozog optiskos kabeļus, kuros nav krāsaino metālu un kuri ļaundariem ir nederīgi, bet sagādā pamatīgas galvassāpes mums – interneta, kabeļtelevīzijas un telefonijas pakalpojumu sniedzējiem," uzsver Zeļonka.

Savukārt "Lattelecom" vadība arī nolēmusi izsniegt atlīdzību ikvienam, kura sniegtā informācija būs pietiekama, lai aizturētu iesaistītās personas un atklātu vai novērstu noziegumus, kas vērsti pret "Lattelecom" īpašumu.