"Bebri mūs kaitina," šodien Mājokļu un vides komitejas sēdē nopūtās Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš.

Tomēr Rīgas dome pūliņiem sadzīvot ar bebriem negrasās atmest ar roku. Vispirms tiks pārbaudīta bebru barības kvalitāte un meklēti risinājumi, kā ēdienkarti dažādot, lai bebriem nerastos kārdinājums deldēt zobus pret vides objektiem un apstādījumiem. "Ja mūs katru dienu barotu ar kartupeļiem, arī mēs ar laiku prasītu rīsus vai griķus. Pieļauju, ka soliņš bebriem bija vajadzīgs tīri zobu deldēšanai," sacīja Kļaviņš.

Vides pārvalde kā vienu no iespējamiem problēmas risinājumiem minēja ieceri kanālmalā izvietot jaunu vilinājumu speciāli bebriem - estētiskus baļķus, kuri pietiekoši labi izskatās, bet ir bez lielas vērtības. "Varbūt bebriem iepatiksies tos grauzt," minēja Kļaviņš.

Deputāte Lita Beiris (V) pauda satraukumu, ka īpaši bēdīga situācija ir kanāla malas posmā starp Kongresu namu un Anatomikumu, kur ap kokiem nav sētiņu un bebri tos regulāri apgrauž.

"Vajadzētu saspļaut saujās un tos lielos kokus paglābt," piekrita deputāts Raimonds Timma (GKR).

No pašvaldības līdzekļiem šogad metāla sētiņu uzstādīšanai ap kanālmalas kokiem atvēlēti aptuveni 5000 latu, par kuriem izveidotas aptuveni 20 sētiņas. Domnieki bija vienisprātis, ka nākamgad finansējums šim nolūkam ir jāpalielina un koki jāsargā intensīvāk.

Tikmēr Rīgas kanāla bebru komūnā šopavasar novērots ģimenes pieaugums. Kļaviņš norādīja, ka jaunajiem bebriem vecāku mītni nāksies pamest, taču ir grūti prognozēt, vai tie paliks Rīgas kanālā un apmetīsies kaut kur netālu, vai dzīvesvietu meklēs ārpus pilsētas centra.

Rīgas dome arī turpmāk plāno pret bebriem izturēties iecietīgi un mēģināt ar tiem sadzīvot. Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien jokoja, ka Rīgā varētu attīstīt bebru tūrismu, pozicionējot galvaspilsētu kā bebriem draudzīgu pilsētu.

Jau ziņots, ka Rīgas bebri kļuvuši arvien gudrāki un drosmīgāki. Tā kā ūdens tuvumā lielākā daļa koku jau ir apjozti ar sētiņām un padarīti dzīvniekiem nepieejami, bebri devušies grauzt arvien tālākus kokus. Šoruden no to zobiem cietuši jaunie kociņi Raiņa bulvāra malā iepretī Latvijas Universitātei.