Raidījums ziņo, ka pašlaik vērienīgs darbinieku veselības apdrošināšanas konkurss noris Rīgas domei piederošajā "Rīgas namu pārvaldniekā". Uzņēmums vēlas apdrošināt vairāk nekā 3300 savus darbiniekus. Konkursa nolikumā noteikts, ka apdrošināšanas līguma noslēgšanu un pēc tam tā apkalpošanu veiks SIA "Attollo brokers".

"Mums nav atsevišķi speciālisti, kas ir speciālisti apdrošināšanas jomā, līdz ar to ir šāda veida līgums par konsultēšanu šādās situācijās, kas saistītas ar apdrošināšanas pakalpojumu ņemšanu, un arī šajā līgumā ir iekļauts brokeris," skaidroja RNP pārstāvis Krists Leiškalns.

Tomēr namu pārvaldnieka runasvīrs atzīst, ka konkurss brokera izraudzīšanai nav rīkots: "šāds līgums noslēgts aizvadītājā gadā, izvērtējot visus iespējamos sadarbības veidus un modeļus, tas neparedz nekāda veida finansiālo sadarbību no mūsu puses."

Raidījums informē, ka "Attollo brokers" viena no lielākajām īpašniecēm ir Jūlija Teilāne - domes priekšsēdētāja Ušakova padomnieks Ēriks Teilāns. Viņš šobrīd saistīs ne vien ar bēdīgi slaveno fotoradaru ieviesēju "Vitronic", bet viņš ir arī viens no lielākajiem "Baltijas apdrošināšanas nama" īpašniekiem, informē "De Facto".

"Attollo brokers" gan noraida, ka īpašnieces dzīvesbiedra saistība ar domes vadību būtu sekmējusi kompānijas iekļaušanu vairākos konkursos, rakstiskā atbildē apgalvojot, ka "mēs aktīvi piedalāmies valsts un pašvaldību institūciju konkursos par apdrošināšanas brokera pakalpojumiem, tādējādi pakāpeniski iekarojot savu vietu tirgū". "Mūsuprāt, tieši mūsu darbinieku profesionalitāte un pieredze ir bijis izšķirošais faktors, klientam pieņemot lēmumu, ar kuru apdrošināšanas brokeru sabiedrību sadarboties," norādījis uzņēmums. Pakalpojumu samaksas apmēru procentuāli "Attollo brokers" raidījumam atteicies atklāt. Pieejamā informācija liecina, ka atlīdzība vairumā gadījumu svārstās robežās no 8% līdz pat 15% un vairāk.

"De Facto" informē, ka arī pašvaldībai piederošā sabiedrība "Rīgas ūdens" pilnvarojusi Teilāna sievas uzņēmumu kārtotas visas ar automašīnu un nekustamā īpašuma apdrošināšanu saistītās lietas. Arī šajā gadījumā konkurss nav rīkots.

Raidījums norāda, ka nav atrodamas arī ziņas par konkursu, kurā "Attollo brokers" pakalpojumus būtu izvēlējies pašvaldībai piederošais "Rīgas Centrāltirgus". Turklāt šī sadarbība pat nonāk zināmā interešu konfliktā, jo Centrāltirgus "Attollo" bija uzticējis arī piedāvājumu vērtēšanu pagājušā gada pavasarī rīkotājā konkursā par darbinieku veselības apdrošināšanu. Konkursā uzvarējusi Teilānam daļēji piederošais "Baltijas apdrošināšanas nams", tiekot pie vairāk nekā 40 tūkstošus latu vērtā līguma, informē "De Facto".

"Ja tas brokeris ir vajadzīgs un viņš saņem atlīdzību, tad viņš ir jāizraugās iepirkuma kārtā," raidījumam norāda Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Gaile. Viņa stāsta, ka jau pirms trim gadiem birojs norādījis, ka brokeru pakalpojumi būtu jāizraugās konkursa kārtībā. Jo pat ja brokerim tā teikt "pa tiešo" pasūtītājs nemaksā, brokera atlīdzība galu galā būs iekļauta apdrošināšanas prēmijā. "Tas ir tas, kas Iepirkumu uzraudzības biroju vienmēr ir mulsinājis, mēs neredzam šo starpniecības funkciju atklātā konkursā, kurā nāk piedalīties apdrošinātājs," sacīja Gaile.

Viņa atzīst – bijuši gadījumi, kad brokeru kompānijas vēlāk devušās pie konkursu uzvarētājiem un pieprasījuši atlīdzību noteiktu procentu apmērā, lai gan pēc būtības, brokeris konkursa organizēšanā roku pat īsti nav pielicis, vien iekļauts nolikumā. Tāpēc viņasprāt būtu jāvienojas par skaidriem kritērijiem, un arī uz brokeru pakalpojumu izmantošanu jāpiemēro iepirkumus regulējošās normas.

Tāpēc Gaile uzskata, ka "pietiekoši augstā līmenī ir jāsēdina pie sarunu galda apdrošinātāji un brokeri un vienreiz jāvienojas par šo pieeju, nepadarot arī pasūtītāju par ķīlnieku un neproducējot šis nevajadzīgās sūdzības, kur būtībā brokeri vēlas ieņemt šo valsts pasūtījumu nišu, es viņus saprotu, bet jautājums, vai šeit ir normāli viņu ieņemt tādā veidā, kā viņi to šobrīd saredz".