Pagājušajā nedēļā putnu pētnieki apsekoja pirms gada atklāto Vairogu pārvadu Rīgā, lai pārbaudītu, cik daudz putnu nositušies, ielidojot stikla sienās, kuras tika uzstādītas pārvada augstākajā posmā - uz tilta, kas iet cauri priežu mežam.

Caurspīdīgie stikli gar autoceļu ir izvietoti vairāk nekā 500 metrus garā posmā abās pusēs, to augstums ir aptuveni divi metri. Uz stikliem attēloti melni putnu silueti, lai atbiedētu pārlidojošus putnus. Šajā vietā pārvada augstums sasniedz priežu vainaga daļu, kuru migrācijas laikā izmanto tūkstošiem putnu, norāda ornitologi.

Šajā teritorijā zem "iestiklotā" posma atrastas 12 putnu atliekas - trīs mizložņas, divas žubītes, divas sarkanrīklītes, divas lielās zīlītes, viens dižraibais dzenis, viens melnais meža strazds un viens dziedātājstrazds. Visi šie putni atrasti uz zemes aptuveni divu metru robežās no tilta malām. Atrastie putni visticamāk gājuši bojā no oktobra beigām līdz novembra vidum.

Ornitologi pauž, ka atrasto putnu skaits ir tikai neliela daļa no tiem putniem, kuri šeit nositušies šajā rudenī. Daļu no tiem apēd mājdzīvnieki - kaķi un suņi, par ko liecina šo zīdītājdzīvnieku koduma pēdas uz vairāku putnu līķiem. Vēl daļa no putniem, kas nositas pret stikla sienām nokļūst uz braucamās daļas.

Pēc aptuveniem aprēķiniem kopējais bojā gājušo putnu skaits gada laikā šajā vietā varētu būt vairāki simti putnu. Speciālisti secina, ka izvēlētā aizsardzības metode - putnu siluetu uzlīmes uz caurspīdīga stikla - nedod vēlamo rezultātu. Turklāt šīs uzlīmes ir visai mazas, tādēļ izskatās pēc tālumā lidojošiem putniem, kas rada ilūziju par lielāku attālumu līdz tiem.

Lai mazinātu bojā gājušo putnu skaitu, nepieciešams stiklus padarīt necaurspīdīgus, vislabāk - tos aplīmējot ar krāsainu līmplēvi, turklāt pelēkā un baltā krāsa neder, jo miglas laikā putniem var būt grūti pamanām, norāda ornitologi.