Vienlaikus uzņēmums apstrīdējis tiesā domes lēmumu par teritorijas sakārtošanu piespiedu kārtā, tādējādi sasaistot pašvaldībai rokas un kavējot lēmuma piespiedu izpildi.

"Juglas krasti" arī iepriekš nav spējuši izpildīt Rīgas domes uzlikto pienākumu sakārtot teritoriju un aizvākt smiltis - līdz 19.oktobrim uzņēmumam tika uzdots norakt 40% Vanšu tilta smilšu kaudzes, bet līdz noteiktajam termiņam izvesti tikai 32,4% no kopējā apjoma.

Kaut arī "Juglas krasti" no plāna atpalika teju par 20%, oktobrī nolemts vēl nesākt domes lēmuma piespiedu izpildi, bet dot "Juglas krastiem" iespēju turpināt izvest smiltis ar nosacījumu, ka līdz 19.novembrim noraks 80% kaudzes. 20.novembrī konstatēts, ka arī otro termiņu uzņēmums nav spējis ievērot.

Īpašuma departaments sācis gatavot rīcības plānu - gadījumā, ja novembrī rezultāti būtu vēl sliktāki un izvests vēl mazāks apjoms, nekavējoties tiktu sākta domes lēmuma piespiedu izpilde.

Tomēr pagaidām Rīgas domes Īpašuma departaments iesaistīties smilšu kaudzes aizvākšanā nevar - kā pastāstīja departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR), "Juglas krasti" lēmumu par īpašuma piespiedu sakārtošanu apstrīdējuši administratīvajā rajona tiesā. Strīdu bija plānots izskatīt pagājušā piektdienā, taču tiesneses slimības dēļ tiesas sēde pārcelta uz piektdienu, 30.novembri.

Rīgas domes sēdē 4.septembrī pieņemts gala lēmums par smilšu krautnes Balasta dambī piespiedu sakārtošanu, kas paredz, ka SIA "Juglas krasti" smilšu kaudze pie Vanšu tilta jāaizvāc līdz 20.decembrim, nosakot divus kontroltermiņus, kuru neievērošanas gadījumā Rīgas dome to izdarīs piespiedu kārtā.

Līdz 19.oktobrim "Juglas krastiem" jāaizvāc vismaz 40%, līdz 19.novembrim - 80% no pašreizējā apjoma, bet līdz 20.decembrim zemesgabalam jābūt tīram.

Smilšu krautne Balasta dambī pēc Daugavas padziļināšanas darbiem stāv jau vairāk nekā gadu. Pērn novembrī aptuveni 75 000 kubikmetru smilts iegādājās SIA "Juglas krasti". Dabas resursu izmantošanas atļauja, kas pieļauj smilšu kalna atrašanos uz Satiksmes ministrijai piederošā zemes gabala, beigusies jau 31.jūlijā, taču pa šo laiku uzņēmums izvedis vien aptuveni 10 000 kubikmetru smilts.

Sākotnēji "Juglas krasti" smilšu kaudzi bija apņēmušies izvest līdz 31.decembrim, tad vēlāk paši termiņu saīsinājuši līdz 20.decembrim un pauduši apņēmību, ka līdz 19.oktobrim varētu norakt pat 60% kalna.

Ja smiltis netiks aizvāktas, Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde kā vienu no smilšu pārvietošanas iespējām iesaka tās izvietot Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošajā zemesgabalā Kleistu ielā 78B, kuru, atšķirībā no tā pašreizējās atrašanās vietas, ieskauj meža platības, tādēļ smiltis neradītu draudus iedzīvotāju veselībai un pilsētas apbūvei. Tādā gadījumā no "Juglas krastiem" tiktu piedzītas ne tikai smilšu izvešanas izmaksas, bet arī samaksa par pašvaldībai piederošā zemesgabala izmantošanu. Kā viens no veidiem, kā tikt vaļā no smiltīm bez turpmākām problēmām, minēta arī iespēja tās aizvest uz smilšu novietnes vietu kaut kur jūrā.

Smilšu krautne Daugavas kreisajā krastā izveidota, kad Rīgas brīvosta pērn vasarā veikusi padziļināšanas darbus Daugavā līdz desmit metriem, izrokot kopumā ap 75 000 kubikmetru smilts. Gada sākumā smiltis izsolē pārdotas "Juglas krastiem" par 82 500 latiem, un kopš tā laika, neraugoties uz vairākkārtējiem solījumiem kaudzi aizvākt pāris nedēļu laikā, ievērojamas izmaiņas nav notikušas, vien Rīgas brīvostas pārvalde daļu kaudzes iestūmusi Daugavā, lai neglītais objekts kļūtu zemāks.

Zemesgabals, uz kura novietota smilšu kaudze, pieder Satiksmes ministrijai, kas to līdz 2055.gadam iznomājusi SIA "Eurolines". Savukārt tam līdzās atrodas divi pašvaldības zemesgabali.