Projekta mērķis ir iegūt nākotnes enerģiju kodolsintēzes procesā, kas nerada siltumnīcefekta gāzes vai noturīgus radioaktīvos atkritumus.

Starptautiskais termiskās kodolsintēzes eksperimentālais reaktors (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor) tiek attīstīts kā pasaules lielākā kodoltermiskās sintēzes eksperimentālā iekārta, lai nodemonstrētu un pierādītu kodolsintēzes zinātniskās un tehnoloģiskās iespējas kā ilgtermiņa lielas jaudas, drošas atjaunojamās un CO2 tīras enerģijas ieguves avotam. ITER izbūve jau uzsākta Kadarašē, Francijas atomenerģijas centrā valsts dienvidos. ITER ir arī pirmais globālās sadarbības pilotprojekts.

Latvija ir viena no 34 partnervalstīm, piedaloties projektā Eiropas Atomenerģijas kopienas–Latvijas Universitātes asociācijas ietvaros.

Jubilejas konferenci atklās Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Lauma Sīka un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis.

Konference norisināsies otrdien no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 LU Cietvielu fizikas institūta zālē, Ķengaraga ielā 8.