Kristovskis šādu lēmumu skaidro ar to, ka sabiedrība neakceptē šāda EP pabalsta saņemšanu. "Lai izkliedētu šaubas par pienācīgu deputāta pienākumu pildīšanu, Kristovskis saviem vēlētājiem apliecina, ka turpinās darbu Rīgas domē ar pilnu slodzi, taču bez samaksas," teikts PS izplatītajā paziņojumā.

"Nevienam neesmu slēpis to, ka saņemu pabalstu no Eiropas Parlamenta. Šis pabalsts ir mans vienīgais ienākumu avots, jo darbu partijā daru brīvprātīgi, bez atalgojuma. Likums nosaka, ka domes deputāti savus pienākumus veic no darba brīvajā laikā, tas nevienam no viņiem nav pamatdarbs Tā kā man nav pamatdarba, izvēlējos EP pabalstu," saka Kristovskis.

Eiropas Parlaments savam bijušajam deputātam Kristovskim bija piešķīris pabalstu uz sešiem mēnešiem. Šos jautājumus regulējošā nolikuma 13. pants nosaka: "ja EP deputāts uzņemas deputāta pilnvaras kādā citā parlamentā vai stājās kādā citā oficiālā amatā, pabalstu maksā līdz brīdim, kamēr viņš uzsāk deputāta pilnvaru vai amata pienākuma pildīšanu. (..)".Tā kā Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums nosaka, ka "deputāts savas pilnvaras realizē no darba brīvajā laikā", tad RD deputāts nav amatpersona, turklāt Rīgas dome nav parlaments, skaidro PS.

Jau ziņots, ka Tautas partijas (TP) Jaunatnes organizācija lūgs vairākas ES institūcijas un Eiropas Komisijas Antikorupcijas biroju (OLAF) izvērtēt, vai Kristovska rīcībā nav saskatāms EP noteiktās kārtības par sociālā pabalsta izmaksu klajš pārkāpums. Kristovskis portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka par ievēlēšanu Rīgas domē viņš ir informējis ES institūcijas, aizpildot pabalsta saņemšanai nepieciešamās anketas, un pabalsts viņam ir piešķirts, līdz ar to nav pamata to apšaubīt.

Kristovskis pagājušajā nedēļā publiski paziņoja, ka morālu apsvērumu dēļ esot atteicies no algas Rīgas domē un pārtiekot no ES maksātā pabalsta.