LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs aģentūrai BNS pastāstīja, ka ārsti rūpīgi izjautājuši visus 13 šogad ar leģionāru slimību sasirgušos cilvēkus, lai noskaidrotu infekcijas avotu. Septiņos gadījumos to nav izdevies atrast, bet sešu saslimušo dzīvesvietās piecos dažādos Rīgas namos konstatēta legionellu klātbūtne karstā ūdens paraugos – gan dzīvokļos, gan pie siltummezgliem, kur tiek nodrošināta ūdens piegāde visai mājai.

"Pieļauju, ka problēma ir ne tikai šajos piecos namos, bet varētu būt daudz plašāka," sacīja Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka par katru gadījumu ir informētas atbildīgās institūcijas, tostarp Veselības inspekcija, Rīgas dome, "Rīgas ūdens", "Rīgas siltums" un namu pārvaldes.

Legionellas vairojas, kad ūdens ir 20‒45 grādus silts, un var izdzīvot līdz 50 grādu temperatūrai. Tādēļ, lai tās iznīcinātu, karstā ūdens temperatūrai jābūt virs 50 grādiem. Pašlaik LIC saņēmis informāciju, ka namos ir veikti pasākumi, lai paaugstinātu karstā ūdens temperatūru līdz nepieciešamajam līmenim. "Dzirdam, ka arī namos, kur nav konstatēti infekcijas perēkļi, ir veikti pasākumi, lai paceltu ūdens temperatūru," piebilda LIC pārstāvis.

Epidemiologi jau šomēnes atgriezīsies konstatētajos perēkļos, lai pārliecinātos, ka legionellas ūdenī vairs nav sastopamas.

Lai gan šī infekcija nav tik lipīga, lai notiktu masveida saslimšana, ir dažādi faktori, kas var palielināt risku saslimt ar bīstamo leģionāru slimību, tostarp vecums un smēķēšana. "Jo cilvēks vecāks, jo lielāka iespēja, ka infekcija pārveidosies par saslimšanu," sacīja epidemiologs un piebilda, ka bērniem ne Latvijā, ne citur pasaulē šī slimība praktiski netiek konstatēta.

Tā kā legionellas nokļūst cilvēka organismā, ieelpojot ūdens pilienus, saslimšanas risks atkarīgs arī no tā, cik sīki ūdens pilieni ieelpoti un cik ļoti ūdens bijis inficēts. Piemēram, ārzemēs reģistrēti leģionāru slimības uzliesmojumi, kad cilvēki baktērijas ieelpojuši lielveikalā kopā ar sīkiem ūdens pilieniem no nekvalitatīvas kondicionēšanas sistēmas.

Legionellām nav vajadzīga cilvēka vai dzīvnieka klātbūtne, tās var ilgstoši izdzīvot dažādās ūdens tilpnēs. Tādēļ LIC iesaka iedzīvotājiem sekot līdzi, lai siltais ūdens patiešām būtu karsts, regulāri atskrūvēt un iztīrīt dušas galviņu vai nu ar dezinficējošu līdzekli, vai verdošu ūdeni, kā arī pēc atgriešanās no atvaļinājuma, ceļojuma vai vasarnīcā pavadīta laika uzreiz nelietot ūdeni no krāna, bet to dažas minūtes notecināt, lai iztecētu viss stāvošais ūdens.

Šā gada piecos mēnešos Latvijā ar leģionāru slimību saslimuši 13 cilvēki, kas ir daudz vairāk nekā pagājušajos gados. 2010.gadā leģionāru slimība tika konstatēta astoņiem cilvēkiem, 2009. un 2008.gadā – četriem, bet 2007.gadā – trīs.

Uz jautājumu, kāpēc tieši pašlaik infekcija tā izplatījusies, Perevoščikovs sacīja, ka bez specifisku zinātnisku pētījumu veikšanas to ir grūti noteikt.

Leģionāru slimība jeb legioneloze ir reta pneimonijas forma, kas pazīstama kopš 20.gadsimta vidus. Pirmais legionelozes gadījums reģistrēts 1947.gadā, bet pirmais uzliesmojums ‒ 1957.gadā Minesotā. Slimību izraisošā baktērija tika identificēta 1976.gadā pēc liela uzliesmojuma Filadelfijā, ASV, kara veterānu leģiona sanāksmē.

Legionellas var savairoties dažādās ūdensapgādes sistēmas iekārtās ‒ karstā un aukstā ūdensapgādes sistēmās (dušu, vannu, ūdenskrānu ūdenī), gaisa kondicionētāju dzesēšanas iekārtu, gaisa mitrinātāju, elpošanas sistēmas terapijas iekārtu un dekoratīvo strūklaku ūdenī. Krāna ūdenī tās var izdzīvot mēnešiem ilgi. Īpaši labvēlīgi augšanas apstākļi izveidojas stāvošā ūdenī, kurā atrodamas dažādas organiskās barības vielas.

Leģionāru slimības inkubācijas periods ir divas līdz 10 (visbiežāk piecas līdz sešas) dienas. Slimībai raksturīgs straujš sākums, ķermeņa temperatūrai paaugstinoties līdz 39‒40,5 grādiem, novēro vispārējas intoksikācijas pazīmes, neproduktīvu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, sirds un nieru mazspēju, pneimoniju, diareju. Ja slimība netiek ārstēta, letalitāte ir līdz 39%. Ārstēšanas gadījumā letalitāte ir 5‒10%.