Pagaidām administratīvā pārkāpumu lietvedība uzsākta 31 gadījumā.

Administratīvās inspekcijas 61 gadījumā telefoniski brīdinājušas atbildīgās personas, ka nekavējoties jāatbrīvo ietves no sniega un jumti no lāstekām.

Kopš janvāra vidus Pašvaldības policija saņēmusi informāciju par 44 gadījumiem, kad gūtas ķermeņa traumas, nokrītot uz netīrītām ietvēm, un sešus iesniegumus par gūtām traumām no jumta krītoša sniega dēļ. Veicot pārbaudes, pārkāpumi apstiprinājušies pusē gadījumu. Policija arī konstatējusi 29 gadījumus, kad krītoša sniega vai ledus dēļ ir bojāti transporta līdzekļi, lietvedība turpinās.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs norāda, ka gadījumā, ja gājējiem rodas zaudējumi netīrītu ietvju vai māju jumtu dēļ, tie var vērsties pret apsaimniekotājiem civiltiesiskā ceļā. Par negadījumiem netīrītu ietvju dēļ nekavējoties jāziņo konkrētai pilsētas rajona izpilddirekcijas administratīvajai inspekcijai vai pašvaldības policijai. Tikai šo institūciju sastādīti protokoli var kalpot par pamatu iespējamai kompensācijas piedziņai tiesiskā ceļā.

Pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumos paredzēti administratīvie sodi par savlaicīgu ēkas jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma, kā arī par netīrītām, nekaisītām ietvēm. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 250 latus, bet juridiskām personām – 1000 latus.