Īpašuma departaments šā gada septembrī iepirkuma konkursa rezultātā noslēdzis līgumu ar SIA "Colliers International Advisors" par neapbūvētu zemesgabalu pārdošanas darījuma organizēšanu. Pakalpojums departamentam izmaksās 61 940 latus, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Līgumcenas summu veido 11 940 latu atlīdzība par darbu, kā arī 50% no summas, ko veido nosolītās cenas un izsoles sākumcenas starpība, taču kopējā atlīdzība nevarēs pārsniegt 92 053 latus.

"Colliers International Advisors" ir veicis izvērtējumu par optimālāko zemesgabalu pārdošanas risinājumu atbilstoši šī brīža situācijai nekustamā īpašuma tirgū un izstrādājis detalizētu pārdošanas darījuma struktūru un tā izpildes laika grafiku, bet tuvākajā laikā tiks sagatavoti zemesgabalu privatizācijas un izsoles noteikumu projekti, iekļaujot tajos noteiktos zemesgabala privatizācijas pamatnosacījumus, un pirkuma un nomaksas pirkuma līguma projekti.

Līguma nosacījumi paredz, ka turpmāk sadarbībā ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu konsultanti izstrādās bukletu dažādās valodās, kurā būs apkopota informācija par būvniecības iespējām zemesgabalos, kā arī organizēs zemesgabalu pārdošanas mārketingu un piesaistīs potenciālos pircējus gan Latvijā, gan ārvalstīs, tostarp tiekoties ar potenciālajiem pircējiem, informējot tos par zemesgabalu pārdošanas nosacījumiem un turpmāko izmantošanu, kā arī sniedzot tiem konsultācijas un atbalstu visos pārdošanas procesa posmos.

Kaut arī visi nosacījumi varētu būt zināmi jau šā gada decembrī, izsole par zemesgabalu pārdošanu tiks rīkota nākamā gada martā, kad interese par nekustamā īpašuma iegādi varētu būt lielāka nekā pirms Ziemassvētkiem, skaidroja Burovs. Zemesgabalus ieplānots pārdot 2013.gada laikā.

Izsolē tiks pārdots 17 737 kvadrātmetru liels zemesgabals Priedaines ielā 88. Kā vienotu kopumu pārdos neapbūvētus zemesgabalus Priedaines ielā 90, 92 un bez numura kopumā 23 070 kvadrātmetru platībā. Arī 49 890 kvadrātmetru zemesgabals Grenču ielā un 2920 kvadrātmetru platība Kazeņu ielā tiks pārdota kā vienota kopība. Ceturtajā grupā ietilpst īpašumi Priedaines ielā 49, 51 un 53, kā arī trīs tiem pieguļoši zemesgabali, kuri kopumā veido 108 130 kvadrātmetru laukumu, kā arī trīs zemesgabali Kazeņu ielā 10, Lakšu ielā, Skābeņu ielā, divi gabali Sieksātes ielā 3 un zemesgabali Grenču ielā 11, 13 un 15. Visi 16 zemesgabali kopumā veido aptuveni 237 000 kvadrātmetru lielu platību.

Lēmums par šo īpašumu nodošanu privatizācijai un pārdošanai izsolē pieņemts Rīgas domes sēdē šā gada 3.jūlijā.

Zemesgabalu vērtība noteikta ap desmit latu kvadrātmetrā, un to kopējā tirgus vērtība ir aptuveni četri miljoni latu. Patlaban zemesgabali sadalīti četrās grupās, tomēr Rīgas dome cer, ka tos visus izdosies pārdot vienam investoram. Burovs uzsvēra, ka investoru plāni, ieceres un iespējas lielā mērā būs atkarīgas tieši no lidostas "Rīga" attīstības plāniem un projektiem. Viņš arī piebilda, ka zemesgabalu attīstīšanai, visticamāk, būs nepieciešamas apjomīgas investīcijas - tiem būs jāizstrādā detālplānojums, jāizbūvē inženierkomunikācijas, infrastruktūra u.tml.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Rīgas domes deputāti 2010.gada februārī uzdeva SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" uz šiem zemesgabaliem īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu netālu no lidostas. Šī mērķa īstenošanai tika dibināts meitasuzņēmums "Messe Riga", kura pamatkapitālā ieguldīti 12 zemesgabali netālu no starptautiskās lidostas "Rīga" ar kopējo platību 35,6 hektāri.

Aizbildinoties ar pārāk neskaidriem lidostas attīstības plāniem un pašvaldības ierobežotajām finanšu iespējām, Rīgas dome nolēmusi no projekta atteikties, pārtraucot "Rīgas pilsētbūvnieka" līdzdalību uzņēmumā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) gan vēl šā gada jūnijā uzsvēra, ka Rīgai joprojām vajag konferenču centrus, izstāžu zāles, sporta kompleksus un papildu viesnīcas lidostas tuvumā, taču paši no sevis šie projekti nenotiek un tiem ir nepieciešami investori.

"Mēs neatsakāmies no idejas attīstīt šo zemesgabalu, bet meklējam veidu, kā to izdarīt. Pareizākais ceļš būtu piedāvāt šo zemesgabalu lielā, starptautiskā, publiskā izsolē, lai atrastu investorus, kad tur būtu gatavi būvēt izstāžu zāles, viesnīcas utt., ar nosacījumu, ka zemesgabals apbūvējams atbilstoši attīstības plānam," uzsvēra Ameriks, piebilstot, ka izsole varētu tikt rīkota rudenī.