Rīgas nākamā gada pašvaldības budžeta ieņēmumi ir noteikti 466,326 miljonu latu apmērā, bet izdevumi – 501,08 miljonu latu apmērā. Līdz ar to Rīgas pilsētas nākamā gada budžeta deficīts būs 34,754 miljoni latu.

Budžeta paskaidrojuma rakstā norādīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldības 2013.gada budžeta prioritātes nemainīsies, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, un tiks nodrošināti izdevumi sociālajai palīdzībai, sabiedriskajam transportam, sabiedriskajai drošībai, kā arī investīcijām infrastruktūrā un iekškvartālu sakārtošanā.

Sociālajai aizsardzībai nākamā gada budžeta ietvaros ir paredzēti 63,3 miljoni latu. Plānots, ka sociālajiem pabalstiem tiks piešķirti 18,4 miljoni latu un sociālajiem pakalpojumiem seši miljoni latu. Domē arī norādīja, ka trūcīgo personu skaits Rīgā joprojām saglabājas ļoti augsts, turklāt vienai personai izmaksājamā pabalsta apmērs palielinās. Paredzēts, ka nākamgad pašvaldība garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu nodrošinās iepriekšējā apmērā – 90 latu pensionāriem, 45 latus bērniem un 40 latu pārējiem sociāli neaizsargātajiem rīdziniekiem.

Arī izglītības sektorā pašvaldība plānojusi nodrošināt darbinieku algu palielinājumu par 25 latiem tiem pedagogiem, kas no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nav saņēmuši algu palielinājumu, piemēram, pirmsskolas izglītības pedagogiem, novirzot tam 1,6 miljonus latu, kā arī sociālo dienestu darbiniekiem, piešķirot kopumā 307,7 tūkstošus latu. Papildu finansējums paredzēts arī 2011.gadā sāktajai sadarbībai ar privāto sektoru, lai straujāk samazinātu rindas pirmsskolas iestādēs, kam nākamā gada budžetā būs paredzēti 3,6 miljoni latu, bērnu vecākiem nodrošinot 93 latu līdzfinansējumu privātajos dārziņos.

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam "Rīgas satiksme" nākamā gada budžeta ietvaros dotācija ir plānota 51,5 miljonu latu apmērā.

Nākamajā gadā Rīgai par 8,3 miljoniem latu mazākas paredzētas tiešās valsts mērķdotācijas. Pašvaldībai vairs netiks piešķirts valsts līdzfinansējums GMI un mājokļa pabalstam, kas šogad bija 3,6 miljoni latu. Par 0,9 miljoniem latu samazināsies arī valsts maksājumi no autoceļu fonda, bet par 2,7 miljoniem latu – Eiropas Savienības (ES) fondu atmaksa.

Savukārt pašvaldības lielākais izdevumu palielinājums nākamajā gadā paredzēts Izglītības, kultūras un sporta departamentam par 3,7 miljoniem latu, Labklājības departamenta programmām – par 2,3 miljoniem latu, pašvaldības policijai – par 346 tūkstošiem latu un jaunajai programmai "Iekškvartālu piebraucamo ceļu remonti" – četru miljonu latu apmērā.

Nākamā gada investīciju programmā iekļauti Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecības izdevumi desmit miljonu latu apmērā, izdevumi Rīgas 1.slimnīcas renovācijai 3,5 miljonu latu apmērā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" rekonstrukcijai 3,2 miljonu latu apmērā, pamatskolas "Rīdze" rekonstrukcijai divu miljonu latu apmērā, O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas rekonstrukcijai 3,65 miljonu latu apmērā, teritoriju labiekārtošanai pie izglītības iestādēm 1,7 miljonu latu apmērā, logu un fasāžu siltināšanai 87 tūkstošu latu apmērā, kā arī virtuvju bloku nomaiņai 53 tūkstošu latu apmērā un sociālo dzīvojamo māju celtniecībai Imantas 8.līnijā 7,745 miljonu latu apmērā.

Savukārt visi RD opozīcijas deputātu priekšlikumi, kas tika iesniegti par šā gada budžetu, tika noraidīti.

"Ieņēmumu pieaugums Rīgas pašvaldības budžetā ir tik neliels valdības īstenotās nodokļu politikas dēļ, kas nākamgad atņem mums aptuveni 14 miljonus latu," pirms domes sēdes otrdien žurnālistiem pavēstīja RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs un uzsvēra, ka ieņēmumu samazinājums saistīts ar valdības lēmumiem nodokļu politikas jomā.

Ušakovs arī norādīja, ka RD budžeta uzkrājums nākamā gada beigās pēc pašvaldības budžeta segšanas veidos aptuveni 30 tūkstošus latu. "Šā gada beigās budžeta uzkrājums no 70 tūkstošiem latu saruks līdz 50 tūkstošiem latu, un nākamgad, nosedzot pašvaldības budžeta deficītu, tas veidos 30 tūkstošus latu," viņš teica.

Tāpat Ušakovs pieļāva, ka nākamgad vēl vienos budžeta grozījumos varētu palielināt dotāciju "Rīgas satiksmei".

RD "Vienotības" frakcijas vadītājs Olafs Pulks otrdien pirms domes sēdes sacīja, ka, izstrādājot nākamā gada budžetu, dome nav parādījusi labu vadības stilu. "Šis ir pēdējais budžets, kuru pieņem šis domes sasaukums, protams, izņemot iespējamos budžeta grozījumus, taču arī pašlaik nav parādīts labs vadības stils, izvairoties no budžeta deficīta," pastāstīja Pulks un piebilda, ka parāds nav brālis un tas,visticamāk, būs jāatdod nākamajam domes sasaukumam.

Savukārt RD "Vienotības" frakcijas deputāts Juris Viņķelis norādīja, ka RD budžets tiek plānots ar slēpto deficītu. "RD priekšsēdētājs, izmantojot kapitāldaļu turētāja pilnvaras, uzņēmumam ["Rīgas satiksme"] apstiprinājis Rīgas pašvaldības dotāciju vairāk nekā 65,7 miljonu apmērā, bet 2013.gadā no Rīgas pašvaldības budžeta dotācija uzņēmumam "Rīgas satiksme" plānota tikai 55 miljonu latu apmērā. Ir skaidrs, ka Rīgas pašvaldības 2013.gada budžets ir ar slēptu desmit miljonu latu deficītu," pavēstīja Viņķelis.

RD šā gada budžeta ieņēmumi ir 460,253 miljoni latu, bet izdevumi – 515,9 miljoni latu. Rīgas budžeta deficīts pēc grozījumu pieņemšanas 6.novembrī ir 55,65 miljoni latu.