Sociologs Aigars Freimanis aģentūrai BNS teica, ka šī "Vienotības" iniciatīva "ož pēc liela politiska diletantisma" un nerunā par labu tās autoriem, jo, "pasakot, ka vēlas uzrunāt latviskās partijas, vēlreiz un kā ar cirvi iecērt etnisko dalījumu politiskajā sistēmā".

"Tas "de facto" ir eksistējošs fakts, par to nav nekādu šaubu, bet tas nenozīmē, kas tas būtu tikpat kā jāinstitucionalizē.. Ja uzrunā latviskās partijas, tas pasaka priekšā ‒ mūsējie un ne mūsējie. Tas ir pilnīgi aplami, jo šo vēlēšanu un pēcreferenduma [par divvalodību] gaisotne skaidri un gaiši rādīja, ka šīm tā sauktajām latviskajām partijām ir ļoti plašas iespējas ar dažādām formulām uzrunāt arī krievvalodīgo vēlētāju un dabūt savā pusē," pastāstīja Freimanis.

Viņš pauda uzskatu, ka mēģināt salikt vienā maisā dažādus politiskos spēkus ir liels politisks naivums, jo esot grūti iedomāties kopā Zatlera Reformu partiju (ZRP) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošās partijas, ņemot vērā ZRP mantru par oligarhu ietekmes samazināšanu.

"Tas ož pēc politiska diletantisma un turpat vai kaitniecības. Ideja par apvienošanos ir kategoriski nevēlama, jo vedinātu uz iznākumu ‒ [Rīgas domē] viena latviešu partija un viena krievu partija," teica Freimanis un piebilda, ka pagaidām, piemēram, par vienotu sarakstu veidošanu vēl tik un tā ir daudz par agru runāt.

Arī politologs un Latvijas Universitātes mācībspēks Jānis Ikstens aģentūrai BNS norādīja, ka veidot šādu vienotu bloku nav pārāk gudri paredzamu iekšēju pretrunu dēļ un problēmu rast kādu pievienoto vērtību, radot kopīgu spēku, dēļ.

"Atcerēsimies, ka šampūns "trīs vienā" ir ne šis, ne tas un noteikti nav labāks kā trīs atsevišķi šampūni," viņš sacīja.

Ikstens minēja, ka apvienota partiju veidojuma izveide pirms starta Rīgas domes vēlēšanās ir iespējama, taču ar to paredzamas dažādas problēmas, jo nav skaidrs, kas no tā būtu ieguvēji.

"Nav zināms, vai partijām, apvienojoties šim mērķim, no 1+1 sanāktu 3 vai tikai 1,6, tātad, vai viņiem izdotos kāda sinerģija un pievienotā vērtība. Tas būtu pētījumu jautājums, un par to nevar spekulēt. Ir arī jautājums, kā šādā komandā spētu cīnīties ar iekšējām pretrunām tīri cilvēku līmenī," klāstīja Ikstens un piebilda, ka nezina, ar kādiem nosacījumiem Zatlera Reformu partijas pārstāvji, kuri vienmēr iestājušies pret oligarhu partijām, spētu sadarboties ar kādu no abām Zaļo un zemnieku savienībā esošajām partijām.

"Man ir drusku šaubas, vai tas viss tā ļoti vienkārši varētu izdoties. Turklāt jāsaprot ‒ ja izveidosies viens milzonīgs veidojums, esmu gandrīz pārliecināts, ka visai drīz parādīsies kāda daļa, kas ar tā iekšienē notiekošo būs neapmierināti," teica eksperts.

Ikstens arī norādīja, ka nav skaidrs, kas varētu būtu tie kandidāti, ko politiskie spēki varētu izvirzīt kā potenciālos līderus. Ja "Vienotībā" tādus varētu atrast salīdzinoši vienkārši, lai arī ne tās pašreizējo RD deputātu vidū, tad pavisam nav skaidrs, kas būtu, piemēram, ZRP izvirzītie līderi. Turpretī Latvijas Zaļās partijas skaidrība par mērķi startēt atsevišķi un par savu Rīgas mēra amata kandidātu izvirzīt Raimondu Vējoni ir skaidras rīcības paraugs, kas vērtējams pozitīvi.

"Līderu izvēle ir tikai pusbēda. Lielāka problēma būtu, ka šim vienotajam blokam ar dažādiem strāvojumiem un dažādām iekšējām frakcijām būtu grūti sevi pierādīt kā vienotam spēkam," pastāstīja Ikstens.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" tuvākajā laikā varētu uzrunāt latviskās partijas, lai aicinātu kopā sākt gatavot saturisku piedāvājumu nākamā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Rīgā, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Par vairāku politisko spēku iespējamo startēšanu kopā ar vienotu sarakstu kā alternatīvu "Saskaņas centram" (SC) pagaidām vēl esot pāragri runāt, "Dienai" atzina "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars. Uz aicinājumu pirmā varētu atsaukties Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"‒TB/LNNK", kas šādu varbūtību jau apsvēra pagājušās nedēļas nogalē apvienības konferencē.

"Vienotības" pārstāvis uzsvēra, ka partijām kopā jāstrādā pie piedāvājuma, lai rīdzinieki redzētu, ka tagad Rīgā pie varas esošajam SC ir nopietna alternatīva. "Vienotība" plāno uzrunāt abas koalīcijas partijas – Nacionālo apvienību un Zatlera Reformu partiju –, kā arī Latvijas Zemnieku savienību un Latvijas Zaļo partiju (LZP), lai gan to nodomi, paziņojot par startēšanu atsevišķi, neizmantojot pašvaldību vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienības karogu, pašlaik esot neskaidrāki, atzina Kampars.

Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks "Dienai" apstiprināja, ka LZP plāni nemainās – tā jau kongresā paziņoja, ka Rīgas domes vēlēšanās kandidēs ar savu sarakstu un, ļoti iespējams, mēra amata kandidāts būs Saeimas deputāts Raimonds Vējonis.

ZRP vadītājs Valdis Zatlers norādīja, ka vienota latvisko partiju bloka izveide būtu diskusiju jautājums, taču būtu svarīgi radīt spēcīgu piedāvājumu Rīgai ilgtermiņā, savukārt Nacionālās apvienības viens no līderiem Raivis Dzintars sacīja, ka viņam ideja par latvisko partiju tuvināšanos Rīgā šķiet simpātiska, bet partijā vēl notiekot diskusijas arī par iespēju kandidēt ar atsevišķu sarakstu.