"Ņemot vērā pieaugošo tūristu skaitu no jūsu valsts, būtu lietderīgi apsvērt iespēju atvērt prāmju savienojumu starp Rīgu un Helsinkiem," aicināja Bērziņš.

Prezidenta preses dienestā informēja, ka Bērziņš Somijas parlamenta priekšsēdētājam uzsvēra Latvijas un Somijas aktīvo un daudzpusīgo sadarbību visos līmeņos. "Tam ir uzskatāms piemērs - mūsu izcilā Latvijas un Somijas sadarbība, kas jau tagad veiksmīgi iekļaujas dažādos Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionālās sadarbības formātos." Valsts prezidents uzsvēra nepieciešamību veicināt vēl ciešākus biznesa kontaktus, investīciju plūsmu, kā arī sadarboties izglītības un zinātnes jomā.

Jau šā gada septembrī Jelgavā plānots atvērt Somijas enerģētikas uzņēmuma "Fortum" koģenerācijas staciju, kā arī ar katru gadu Latvijā pieaug tūristu skaits no Somijas. Tāpat Valsts prezidents uzaicināja Somijas parlamenta priekšsēdētāju apmeklēt Rīgu 2014.gadā, kad tā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka abām valstīm pirmā pusgada nozīmīgākais jautājums būs vienošanās par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu. Tāpat Somijas parlamenta priekšsēdētājs tika informēts par Latvijas līdzšinējo veikumu ceļā uz pievienošanos eirozonai 2014.gadā. "Eiro ieviešana ir izdevīga Latvijas preču un pakalpojumu eksportam, bez kā Latvijas tautsaimniecības izaugsme nav iedomājama, jau pašlaik Latvija atbilst visiem eirozonas kritērijiem, tādējādi pievienošanās eirozonai 2014.gadā ir tikai loģisks iznākums," akcentēja Bērziņš.

Abas amatpersonas bija vienisprātis par dziļāku integrāciju attiecībā uz Ekonomikas un monetāro savienību. Valsts prezidents pauda stingru atbalstu Somijas pozīcijai attiecībā uz disciplinētu ES finanšu ietvaru un tēriņu kvalitāti. "Somija ir viena no trīs eirozonas dalībvalstīm, kuras pašlaik stingri seko ne tikai Māstrihtas kritērijos noteiktajam, bet arī atbalsta stingru fiskālo disciplīnu. Šādi būtu jārīkojas arī citām eirozonas dalībvalstīm," uzsvēra Andris Bērziņš.

"Jūsu valsts ekonomiskās krīzes laikā reāli risināja un pārvarēja krīzi, nevis tikai gaidīja risinājumu no citiem. Tagad Latvija ir labs piemērs citām ES dalībvalstīm, kas saskaras ar līdzīgām problēmām. Visām ES dalībvalstīm ir jādara tas, kas ir apsolīts, proti, jāievēro tie ES principi attiecībā uz finanšu disciplīnu, par kuriem ir panākta vienošanās," teica Somijas parlamenta spīkers.

Bērziņš pateicās par Somijas līdzšinējo atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kā arī aicināja šo atbalstu aktīvi uzturēt līdz lēmuma pieņemšanai par sarunu sākšanu šā gada maijā.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents izteica cerību šā gada otrajā pusē Latvijā sagaidīt ciemos Somijas prezidentu Sauli Nīnisti.