Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) žurnālistiem pirmdien pastāstīja, ka iespējamā krāpšana notikusi ar manipulācijām, mahinācijām, neizdevīgiem līgumiem un sadrumstalotu grāmatvedību. Viņš arī nekavējās paziņot, ka procesi RSK nebūtu varējuši notikt bez iepriekšējās Rīgas domes vadības ziņas.

RSK likvidatora sagatavotā informācija liecina, ka laikā no 2008.gada līdz 2009.gada vidum būtiski sagrozīti RSK finanšu rādītāji, lai slēptu patieso sabiedrības finansiālo stāvokli.

Sagrozītie grāmatvedības dati ļāva uzrādīt maldinošu informāciju par RSK patieso finansiālo stāvokli, tāpēc 2009.gada sākumā, kad iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome skatīja jautājumu par RSK finansiālo stāvokli, tā tika apzināti maldināta par situāciju uzņēmumā, uzrādot to sliktāku nekā patiesībā. Tādējādi no pašvaldības, iespējams, izkrāpti 1,25 miljoni latu, ko dome pērn jūnija sākumā piešķīra RSK pamatkapitāla palielināšanai uzņēmuma finanšu stabilizēšanai, lai gan patiesībā tas nebija nepieciešams, norāda RD.

Grāmatvedības datu sagrozīšana ļāva arī nepamatoti samazināt uzņēmuma vērtību, kas, ņemot vērā pērnā gada sākumā plānoto uzņēmuma privatizāciju, iespējams, par vairākiem miljoniem būtu mazinājusi pašvaldības ieņēmumus. Visi šie fakti liek domāt par vērienīgu, labi plānotu afēru, norāda RD.

Tāpat slēgti neizdevīgi līgumi ar pārapdrošinātājiem, kas palielināja RSK zaudējumus, bet sadrumstalotā grāmatvedība radījusi situāciju, ka RSK grāmatveži bijuši atbildīgi tikai par šauru darbu lauciņu, tāpēc nav redzējuši visu kopainu un nav varējuši pamanīt pārkāpumus un riskus uzņēmuma darbībā.

"Informācija, kas ir atklājusies RSK likvidācijas procesā, liek secināt, ka jau pirms gada RSK bijusi uz maksātnespējas robežas, un jau pirms gada bija jārisina jautājums par uzņēmuma turpmāko darbību," sacīja Ušakovs. Viņš arī piebilda, ka desmitiem tūkstoši maznodrošināto rīdzinieku ir radušās problēmas ar veselības apdrošināšanas polišu izmantošanu.

Savukārt RSK likvidators Juris Jansons žurnālistiem sacīja, ka uzņēmuma finanšu dati sagrozīti ar mērķi panākt atbilstību Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) prasībām.

Sagrozot RSK finanšu rādītājus, panākta iespēja veidot tehniskās rezerves mazākā apjomā un nodrošināt likumā prasīto maksātspējas normu, tai pat laikā nevērtējot konkrēto darījumu ietekmi ilgākā laika periodā. "Faktiski tehniskās rezerves netika izveidotas pietiekamā apmērā, lai apdrošināšanas sabiedrība varētu pilnībā izpildīt savas saistības," skaidro RD.

Tāpat pagājušā gada beigās pārbaudē RSK likvidators ir secinājis, ka RSK grāmatvedībā nav reģistrēti vairāki rēķini, grāmatvedībā nav pieejami dokumentu oriģināli, kā arī ir citi pārkāpumi, kas kopumā rada pārliecību par sistemātisku un labi pārdomātu uzņēmuma vērtības mazināšanu.

RSK likvidators arī esot saņēmis informāciju, ka jau šobrīd izvērtēšanai Ekonomikas policijai ir nodoti FKTK veiktās pārbaudes rezultāti par vēl vienu, iespējams, nelikumīgu darījumu, proti, par apdrošināšanas brokera SIA "Trīs A brokers" un RSK darbību. Pārbaudes rezultāti liecina, ka nav apstiprinājumu tam, ka SIA "Trīs A brokers" būtu piesaistījis RSK klientu SIA "Rīgas satiksme".

RD uzskata, ka RSK bijušās amatpersonas ir atbildīgas par RSK finansiāli neizdevīgi noslēgtajiem darījumiem par apdrošināšanas starpniecību un riska administrēšanu un monitoringu un SIA "Trīs A brokers" izrakstīto rēķinu apmaksu, kā arī par citiem iespējamiem pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome pērn maijā nolēma ieguldīt 1,25 miljonus latu RSK pamatkapitālā, lai netiktu apturēta uzņēmuma darbības licence. RSK pašu līdzekļu nepietiekamība marta beigās bija 2,5 miljoni latu.

Iepriekšējo RSK vadību uzņēmuma padome aprīlī atlaida no darba, jo izskanēja ziņas par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu. Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) decembrī apturēja visu "RSK apdrošināšanas AS" izsniegto licenču darbību līdz 31.janvārim un aizliedza uzņēmumam slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus.

Savukārt 19.janvārī RD nolēma skandālu mākto RSK likvidēt.