Rīgas pašvaldības konsolidētā budžeta ieņēmumi 2011.gadā paredzēti 397,5 miljonu latu apmērā, savukārt izdevumi - 449,6 miljonu latu apmērā.

Tādējādi pašvaldības budžetā ieņēmumi nākamgad, salīdzinot ar šo gadu, būs par 2,9% jeb 12 miljoniem latu mazāki, bet izdevumi nākamgad plānoti par 1,5% jeb 6,5 miljoniem latu lielāki.

Pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2011.gadā plānoti 397,3 miljonu latu apmērā, bet izdevumi - 449,3 miljonu latu apmērā. Pamatbudžetā deficīts paredzēts 13,1% jeb 52 miljonu latu apmērā. Savukārt ziedojumi un dāvinājumi Rīgas budžeta ieņēmumu daļā nākamgad paredzēti 217 tūkstošu latu apmērā, bet izdevumu daļā - 219 tūkstošu latu apmērā.

Par 2011.gada budžeta prioritātēm noteikta izglītība, sociālā joma un investīcijas, teikts domes sagatavotajos dokumentos, piebilstot, ka, saglabājoties nestabilai ekonomiskai situācijai un valsts politikai sociālajā sfērā, Rīgas pilsētas pašvaldība, tāpat kā 2010.gadā, uzņemsies papildu slogu sociālo izdevumu finansēšanā no pašvaldības budžeta. Nākamgad Rīgas pilsētas pašvaldība turpinās sociālās palīdzības programmas maznodrošinātajiem pilsētas iedzīvotājiem, palielinot pabalstu izmaksai plānotos līdzekļus Rīgas pilsētas pamatbudžetā un saglabājot Rīgas pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" noteikto atlaižu politiku.

"Viens no Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžeta deficīta iemesliem ir situācija, kad, samazinoties budžeta ieņēmumiem, pastāvošās finanšu izlīdzināšanas sistēmas ietvaros pašvaldībai jānodrošina iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 41,4 miljonu latu apmērā, kas samazinās mazākā apmērā nekā pilsētas ieņēmumi, līdzfinansējums Eiropas Savienības projektu īstenošanai 43,5 miljonu latu apmērā un pieaugošie maksājumi par uzņemtajām saistībām Dienvidu tilta celtniecības izdevumu segšanai 17 miljoni latu," paskaidrots domes sagatavotajos dokumentos.

Dokumentos arī norādīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldības uzturēšanas izdevumu apmērs nākamgad netiek samazināts, lai nodrošinātu līdzsvaru starp pilsētas attīstību (investīcijām infrastruktūrā) un sociāli atbildīgu politiku pret visiem rīdziniekiem, nemazinot izdevumus pabalstiem, dotāciju sabiedriskajam transportam esošo braukšanas maksas atvieglojumu nodrošināšanai, atalgojumu pedagoģiskajiem darbiniekiem.

Sociālajai aizsardzībai, kas nemainīgi pēdējos gados, arī 2011.gadā, atzīta par prioritāti, Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada pamatbudžeta programmās paredzēti izdevumi 49,9 miljoni latu - 11,7% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem.

Palīdzībai Rīgas pilsētas iedzīvotājiem 2011.gada budžetā paredzēts finansējums 21,3 miljoni latu. Joprojām tiek plānots izmaksāt pabalstus piemaksām garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai trūcīgām ģimenēm ar bērniem, kurās visi apgādājamie ir nepilngadīgi bērni vecumā no 1,5 līdz sešu gadu vecumam, vienu miljons latu, kā arī plānots būtiski paplašināt ēdiena piegādi un izdalīšanu personām, kuras saņem atbalstu sociālā drošības tīkla ietvaros.

Vislielākais izdevumu apmērs 2011.gada pamatbudžetā, kā katru gadu, ir plānots izglītībai - izglītības iestāžu uzturēšanas un ar izglītību saistīto pasākumu finansēšanas programmām. Izglītības nozarei paredzētais izdevumu apmērs ir 163,1 miljons latu, kas ir 36,3% no pamatbudžeta programmām paredzētā kopējā izdevumu apmēra.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžeta investīciju programmā izglītības nozares objektiem plānots finansējums 12,7 miljoni latu, kas ir 55,6% no investīciju programmai paredzētā kopējā finansējuma apmēra, Eiropas Savienības fondu projektiem 10,3 miljoni latu, kas ir 23,7% no programmai paredzētā finansējuma apmēra. Izglītības objektu finansēšanai paredzēti līdzekļi arī Rīgas domes Īpašuma departamenta programmā 3,3 miljonu latu apmērā, no tiem kapitālie izdevumi 1,9 miljoni latu.

Vispārējiem vadības dienestiem izdevumu apmērs 2011.gadā plānots 30,4 miljoni latu, salīdzinot ar 37,8 miljoniem latu 2009.gadā un 31,5 miljoniem latu 2010.gadā.

Iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2011.gadā plānoti 41,4 miljoni latu, salīdzinot ar 44,0 miljoniem latu 2010.gadā un 47,3 miljoniem latu 2009.gadā, jo samazinās pašvaldības nodokļu ieņēmumi.

Sabiedriskajai kārtībai, kas ietver programmas Rīgas pašvaldības policijas darbības nodrošināšanai un sabiedriskās kārtības fondu, paredzēts finansējums 8,4 miljoni latu vai 1,9% no kopējiem izdevumiem.

Pašvaldības budžeta izdevumu īpatsvars pašvaldības ekonomiskās darbības nozarei palielinās arī 2011.gadā, un kopējie izdevumi plānoti 116,9 miljoni latu. Ieplānoti izdevumi satiksmes infrastruktūras, sabiedriskā transporta programmu realizācijai, ielu uzturēšanai, Rīgas pilsētas būvvaldei, Rīgas pašvaldības aģentūrai "Rīgas pilsētas arhitektu birojs", tūrisma nozares programmām, zemes, uz kuras atrodas pašvaldības institūcijas, atpirkšanai un nekustamā īpašuma iegādei pašvaldības izpildinstitūciju vajadzībām, maksājumi Dienvidu tilta celtniecības izdevumu segšanai.

Rīgas domes Satiksmes departamenta ielu uzturēšanas programmu finansējums ir 13,1 miljons latu, kas ir 0,9 miljonu latu samazinājums, salīdzinot ar 2010.gadu kopējiem izdevumiem. 2010.gada laikā ielu uzturēšanai tika piešķirts papildu finansējums, pamatojoties uz sniegoto un bargo ziemu gada pirmajos mēnešos. Izdevumu samazinājums ir izvērtēts, lai neciestu ielu uzturēšanas kvalitāte.

Nozarei finansējums tiek paredzēts arī no valsts budžeta transfertiem - mērķdotācija no autoceļu fonda pašvaldības autoceļiem un ielām plānota 4,4 miljoni latu, un finansējumu paredzēts izlietot izdevumiem, kas saistīti ar pilsētas ielu seguma rekonstrukciju.

Satiksmes infrastruktūras objektiem Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada pamatbudžeta investīciju programmā plānoti 1,7 miljoni latu, kā arī finansējums 25,4 miljonu latu apmērā paredzēts no līdzfinansējuma Eiropas Savienības fondu projektiem.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžetā finansējuma apmērs dotācijai pilsētas sabiedriskajam transportam palielināts par 3,5 miljoniem latu un paredzēts 48,5 miljonu latu apmērā. Valsts budžeta mērķdotācija pasažieru regulārajiem pārvadājumiem budžetā pašlaik netiek plānota.

Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta izdevumu daļā 2011.gadā programmas "Dienvidu tilta celtniecības izdevumu segšanai" izdevumu apmērs ir 17 miljoni latu, salīdzinot ar 8,5 miljoniem latu 2010.gadā.

Vides aizsardzības nozarei 2010.gada pamatbudžetā plānots finansējums viens miljons latu, no tiem 0,6 miljoni latu uzturēšanas programmu realizācijai un 0,4 miljoni latu pilsētas investīciju programmā.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas izdevumiem plānoti 16,7 miljoni latu.

Finansējums paredzēts pašvaldības teritoriju un pilsētai piederošo dabas pamatņu sakopšanai, kapsētu teritoriju uzturēšanai, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, Rīgas izpilddirekciju, Īres valdes un Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" izdevumiem.

Nozares izdevumi no līdzfinansējuma Eiropas Savienības fondu projektiem 2011.gadā plānoti 1,7 miljoni latu un 0,2 miljoni latu pilsētas investīciju programmā.

Pašvaldības izdevumi veselības nozarei 2011.gadā paredzēti 2,1 miljons latu. Veselības nozares izdevumus 2011.gadā veido Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta programma "Departamenta padotībā esošo iestāžu darbinieku obligātās veselības pārbaudes un citi darba devēja izdevumi" un Rīgas domes Labklājības departamenta programma "Veselības aprūpes pieejamības nodrošināšana un veselības veicināšana", kā arī 1,5 miljoni latu pilsētas investīciju programmā.

Atpūtas un kultūras nozares programmām Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžetā plānots finansējums 19,4 miljoni latu. Uz šo nozari attiecināmas Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārziņā esošās kultūras iestāžu un pasākumu programmas, kā arī departamenta pārziņā esošās sporta programmas un pasākumi, Rīgas domes Finanšu departamenta programmas "Rīga - 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta", dotācija "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", kā arī Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" un "Rīgas pieminekļu aģentūra".

Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada pamatbudžeta investīciju programmā atpūtas un kultūras nozares objektiem plānoti 6,3 miljoni latu.

Dokumentos teikts, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir Rīgas pašvaldības galvenais ieņēmumu avots, kurš 2009.gadā veidoja aptuveni 58% no pašvaldības budžeta ieņēmumiem. Samazinoties valsts mērķdotāciju un pašvaldības nenodokļu ieņēmumu apmēram, iedzīvotāju ienākuma nodoklis 2010.gadā veidoja 61% no plānotajiem pašvaldības kopbudžeta ieņēmumiem, līdzīgi arī 2011.gadā tas plānots 62% apmērā.

2011.gadā Rīgas pašvaldība prognozē, ka IIN ieņēmumi būs 244,7 miljonu latu apmērā. Īpašuma nodokļa ieņēmumi 2011.gadā tiek plānoti 45,6 miljonu latu apmērā, bet azartspēļu nodokļa ieņēmumi, ņemot vērā tendences, kas vērojamas šī nodokļa iekasēšanā šogad, tiek plānoti divu miljonu latu apmērā, par 0,5 miljoniem jeb 20% mazāk nekā 2010.gadā.

Paredzams, ka dabas resursu nodokļa ieņēmumi 2011.gadā saglabāsies 2010.gada līmenī un veidos 0,3 miljonus latu.

Nenodokļu un budžeta iestāžu ieņēmumi 2011.gadā tiek paredzēti 31,4 miljonu latu apmērā, pamatojoties uz budžeta iestāžu ieņēmumu dinamiku šajā gadā un institūciju iesniegtajām prognozēm uz nākamo gadu. Mērķdotācijas no valsts budžeta 2011.gadā tiek prognozētas 73,3 miljonu latu apmērā, neplānojot būtiskas izmaiņas, salīdzinot ar 2010.gada budžetu.

Gala lēmums par nākamā gada budžetu būs jāpieņem Rīgas domei.