"Dripe ir ļoti neērts domes koalīcijai, jo arhitekta lēmumi ir profesionāli un nelokāmi, neļaujoties ietekmēties politiskā un biznesa spiedienam," uzskata opozīcijas pārstāvis Jānis Mārtiņš Zandbergs.

Šonedēļ, kad kļuva zināms, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) nav pagarinājis darba līgumu ar pilsētas arhitektu, opozīcijas deputāti vērsās RD Pilsētas attīstības komitejā ar aicinājumu darba kārtībā iekļaut jautājumu par Rīgas domes plāniem saistībā ar arhitekta biroju un galveno pilsētas arhitektu, lai noskaidrotu patiesos iemeslus darba līguma nepagarināšanai ar Dripi.

Aizbildinoties ar jautājuma sagatavošanai nepieciešamā laika trūkumu, komitejas vadītājs jautājumu darba kārtībā neiekļāva, tomēr solīja izskatīt nākamajā komitejas sēdē.

Attīstības komitejas deputāts Olafs Pulks ir sašutis "par attieksmi un visatļautību ar kādu strādā [Attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs] Zaļetajevs (SC), jo arī 9.marta komitejas sēdes darba kārtībā jautājums par Dripi neesot iekļauts un "sešu deputātu pieprasījums ielikts arhīvā, nesniedzot atbildi un nekādā veidā nereaģējot uz pieprasījumu".

"Kad Bemhenam beidzās pilnvaru termiņš, domes vadībai nevajadzēja organizēt konkursus, bet tagad Dripem ir jāpierāda sava profesionalitāte, piedaloties konkursā. Jāatzīmē, ka atšķirībā no Bemhena, Dripe ir saņēmis nozares pārstāvju atzinību par paveikto Rīgas pilsētā" norāda Pulks.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad Dripe negaidīti palika bez darba, jo Rīgas dome ar viņu nepagarināja līgumu, kas beidzās pirmdien, pretrunīga ir informācija par domes tālāko rīcību. Izskanējuši pieņēmumi, ka RD uz galvenā arhitekta vietu vai nu izsludinās konkursu, vai arī Rīgas pilsētas arhitekta biroju varētu likvidēt, pievienojot to Pilsētas attīstības departamentam (PAD).

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova laikrakstam "Diena" norādīja, ka ir plānots rīkot konkursu, kurā var piedalīties arī Dripe, kurš gan šobrīd nevar pateikt, vai to darīs. Kononova arī izteicās, ka "piecus gadus cilvēks ir ieņēmis šo amatu, ir vēlme paskatīties, kas vēl varētu kandidēt" .

Taču pats Ušakovs intervijā "Radio 101" pieļāva, ka galvenā arhitekta biroju varētu likvidēt, lai samazinātu birokrātiju pašvaldībā.

Pilsētas galvenā arhitekta pienākumus pašlaik veic viņa vietniece Regīna Bula, kurai arī nāksies izvērtēt biroja turpmākās pastāvēšanas lietderību.

Jau ziņots, ka kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V) nosūtījusi vēstuli Ušakovam ar aicinājumu uzticēt Dripem arī turpmāk vadīt Rīgas pilsētas arhitekta biroju. Ēlerte norāda, ka Dripe ir augsts profesionālis, kuram ir izpratne par Rīgas arhitektūras vēsturiskajām vērtībām un patiesa ieinteresētība pilsētas vizuālā tēla pilnveidošanā, tādējādi Rīga ir daudz ieguvusi, Dripem strādājot par pilsētas galveno arhitektu.

Vēstuli Ušakovam nosūtījis arī Latvijas Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs, Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs, ko līdzparakstījuši arī Arhitektu savienības padomes priekšsēdētāja vietnieks Andis Sīlis un Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Edgars Treimanis.