Kā portālu "Delfi" informēja "Vienotības" pārstāvji, Valsts valodas likuma 11.pants nosaka, ka valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, rīkotie pasākumi notiek valsts valodā. Ja pasākumā tiek lietota svešvaloda, rīkotājs nodrošina tulkojumu valsts valodā.

RD deputāts Olafs Pulks (V) vērsies Valsts valodas centrā un prasījis izvērtēt konkrēto gadījumu. Tāpat arī informāciju par likuma pārkāpumu deputāts nosūtījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP).

„Pirmkārt, augsta līmeņa amatpersonai ir jāievēro likums, tas mums visiem ir vienāds, otrkārt, ar šādu rīcību Rīgas domes priekšsēdētājs nav cienīgs būt Latvijas galvaspilsētas vadītājs, jo ir slikts piemērs nākamajai paaudzei", uzsver Pulks.

Viņa vērtējumā, Valsts valodas likuma mērķis ir veicināt ātrāku sabiedrības saliedēšanu, mazākumtautību pārstāvju ātrāku iekļaušanos Latvijas sabiedrībā.

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova portālam "Delfi" gan nenoliedza to, ka mērs būtu pasākumā klātesošos uzrunājis krieviski bez tulkojuma latviešu valodā. Viņa norādīja, ka Ušakovs uzskata: "Ja Latvijā apbalvotu žults donorus, "Vienotības" darboņi dabūtu galvenās balvas".

"Dīvaini, ka viņi nav uzrakstījuši sūdzības par to KNABam [Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam], SABam [Satversmes Aizsardzības birojam] un Aizsardzības ministrijai", norāda Rīgas mērs.