Budžeta ieņēmumus plānots palielināt par 17,4 miljoniem latu, bet izdevumus – par 17,3 miljoniem latu.

Par pusmiljonu latu dome palielinās finansējumu 93 latu lielajam ikmēneša pabalstam vecākiem, kuru bērni nav tikuši pašvaldības bērnudārzā un iet privātajā dārziņā. Pabalstu un sociālo pakalpojumu sniegšanai finansējums pieaugs par 1,03 miljoniem latu. Tāpat Rīgai par diviem miljoniem latu būs jāpalielina maksājums pašvaldību izlīdzināšanas fondā.

Dotācija ”Rīgas satiksmei” pieaugs par 6,3 miljoniem latu, ko domes vadība skaidro ar degvielas cenas kāpumu. Investīciju sadaļā papildu 2,1 miljonu latu piešķirs jau uzsāktajiem projektiem – kultūras centra ”Ziemeļblāzma” renovācijai un Rīgas 1.slimnīcas rekonstrukcijai. Domes vadība skaidro, ka šogad abos projektos var padarīt vairāk, nekā sākotnēji plānots, tāpēc nolemts palielināt finansējumu, nevis ”stiept” projektu garumā.

Tāpat plānots piešķirt arī finansējumu naudas balvām sportistiem un viņu treneriem par izciliem sasniegumiem sportā, kultūras un sporta pasākumiem, tajā skaitā ”Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonijai, Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas, Ziemassvētku un Jaungada pasākumiem, kā arī citiem.

Kopējie Rīgas budžeta ieņēmumi šā gada deviņos mēnešos ir par 20 miljoniem latu (vai 6%) lielāki nekā bija plānots šajā periodā un par 9,1 miljonu latu (vai 2,6%) lielāki nekā pagājušajā gadā šajā laikā.

2012. gada deviņos mēnešos Rīgas pašvaldības budžeta pārpalikums (ieņēmumu un izdevumu starpība) bija 22,3 miljoni latu. Savukārt pašvaldības naudas līdzekļu atlikumi 2012. gada septembra beigās sasniedza 100,1 miljonu latu. Šie uzkrājumi pilnībā sedz plānoto pilsētas 2012. gada budžeta deficītu.

Pašreizējā sasaukuma dome savu saimniekošanu sākusi ar iepriekšējā sasaukuma atstāto aptuveni 80 miljonu latu pārpalikumu, pašlaik pārpalikums ir ap 100 miljoniem latu un, sedzot šī gada budžeta deficītu, galvaspilsētas uzkrājums kļūs par 10 miljoniem latu mazāks.

Opozīcijā esošā ”Vienotība” pārmet pašvaldības vadībai, ka Rīgas pilsētas budžets turpina "gāzēt dzelmē". ”Visus pašvaldības budžeta papildus ieņēmumus laikam uzskata par "no gaisa nokritušiem" līdzekļiem, kurus nekavējoties jāsteidz iztērēt,” pauž partijas "Vienotība" Rīgas domes deputātu frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Pulks arī pieļauj, ka budžeta grozīšana, palielinot izdevumus, iespējams, ir slikta saimniekošana, jo domes koalīcija nespēja kārtīgi saplānot izdevumus.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) gan otrdien žurnālistiem skaidroja, ka dome koriģē budžetu, balstoties uz reālo situāciju, reālajiem ieņēmumiem un nepieciešamajiem izdevumiem, jo iepriekšējā gada decembrī pilsēta nevarot paredzēt, cik daudz būs trūcīgo personu, kurām būs nepieciešami pabalsti, vai kā mainīsies degvielas cenas.