Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pēc tam, kad RD pieņēma plašos politiskās aģitācijas ierobežojumus, lūdza Rīgas domi precizēt saistošos noteikumus, papildinot tos ar atsaucēm uz normatīvajiem aktiem vai dokumentiem, kuros ir noteiktas attiecīgās vēsturiskās apbūves teritorijas Rīgas administratīvajā teritorijā, jo no iepriekšējiem saistošajiem noteikumiem ieinteresētās personas nevarēja precīzi izsecināt, kādās konkrētās teritorijās ir aizliegta priekšvēlēšanu materiālu izvietošana.

Šie precizējumi noteikumos ir izdarīti, taču būtība saglabājas - priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus būs aizliegts izvietot publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Aizliegums būs spēkā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, Mežaparka teritorijā, vēsturiskās apbūves teritorijā - Ķīpsalā, Āgenskalnā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Maskavas priekšpilsētā, Sarkandaugavā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Pleskodālē, kā arī Jaunmīlgrāvī un Vecdaugavā.

Politisko aģitāciju nevarēs izvietot uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem un stendiem, uz pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā esošajām ēkām, būvēm un attiecīgajam īpašumam piesaistītajā zemesgabalā, kā arī uz tiltiem, ceļu pārvadiem un estakādēm.

Pret to iebilst pašlaik Rīgas domes (RD) opozīcijā esošā "Vienotības" frakcija, kas lūgs VARAM noteikumus neizsludināt. "Vienotība" pauž, ka līdz ar šiem aizliegumiem "Saskaņas centrs" liedz oponentiem priekšvēlēšanu pamattiesības un monopolizē saziņas iespējas ar vēlētājiem.

"Vienotība" uzskata, ka domes pieņemtie noteikumi, kas paredz būtiski ierobežot politiķu saziņu ar vēlētājiem, ir nepieņemami un apdraud Satversmē noteiktās pamattiesības.

"Selektīvā izvēle, nosakot Rīgas apkaimes, kur aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, liecina, ka [domē pie varas esošā apvienība "Saskaņas centrs"] pēc iepriekšējo vēlēšanu rezultātiem pētījusi, kur dzīvo viņu atbalstītāji. Reklāmas drīkstēs izvietot tur, kur ir daudz SC atbalstītāju un nedrīkstēs tur, kur šī atbalsta nav. Savukārt administratīvo resursu SC acīmredzot izmantos nekautrējoties. SC vēlas noturēties pie varas par katru cenu," norāda "Vienotības" Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte.

Ēlerte norāda, ka priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem jābūt samērīgiem. "Reklāmas aizliegums televīzijā ir loģisks un pieņemts garā diskusiju procesā, jo lielā reklāmu nauda deformēja vēlēšanu procesu. Taču tikties ar vēlētājiem, iepazīstināt ar savu programmu un skaidrot savu nostāju ir politiķu pienākums. RD pieņemtie noteikumi ierobežo vēlētāju tiesības uzzināt partiju piedāvājumus," pauž politiķe.

"Saistošajos noteikumos noteiktais aizliegums nav samērīgs un vienlīdzīgs, tas ir mēģinājums ar administratīvajiem resursiem ietekmēt vēlēšanu rezultātu. Mēs varētu piekrist tam, ka agresīva reklāma ne tikai politiska) jāaizliedz visā pilsētā, bet politiskās partijas telts pilsētā nekādā gadījumā nevar tikt interpretēts kā uzbrukums vēlētājiem", savu nostāju pauž RD "Vienotības" frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Šāds ierobežojums ir pretrunā ar Satversmes pamattiesībām, vārda brīvības jautājumiem, norāda "Vienotības" Rīgas saraksta līdere. "SC Rīgā cenšas ieviest Maskavas kārtību, bet par to, ka Latvija ir demokrātiska valsts, kurā ievēro vārda brīvību, mēs izlēmām jau deviņdesmito gadu sākumā, atjaunojot savu valsti," uzsver Ēlerte.