Pagājušajā nedēļā putnu vērotāji fiksējuši, ka daudzi pieaugušie zīriņi ar barību mazuļiem lidoja uz jumtu no Sarkandaugavas upes puses. Uz cita jumta, kas atrodas blakus, ir pieaugušo zīriņu atpūtas vieta. Kopumā novēroti aptuveni 80 pieaugušie un 20 jaunie putni.

Ņemot vērā, ka daļa no pieaugušajiem putniem tobrīd neatradās kolonijā, jo zīriņi medī plašākā apkārtnē, kopējo ligzdojošo putnu skaits varētu būt vismaz 50 pāri.

Netālu esošā upes zīriņu kolonija uz jumta Kundziņsalas dienvidu daļā, kura tika atrasta 2004. gadā, arī šogad ir apdzīvota.

Upes zīriņu ligzdošana Rīgas teritorijā atzīmēta jau no 19.gadsimta beigām, kad šī suga Daugavas salās bija samērā parasta ligzdotāja. Rīgai attīstoties, daudzas salas tika aizbērtas vai aizbūvētas, un kā alternatīvu ligzdošanas vietu zīriņi izvēlējušies pilsētas plakanos māju jumtus, kuri atrodas netālu no Daugavas. 1983.gadā lēsts, ka ligzdojošo zīriņu skaits sasniedz 250-300 pārus. Tieši šajā gadā atrastas pirmās ligzdas arī uz Preses nama jumta.

Ap to laiku zīriņu ligzdojošā populācija "sadalījusies" divās daļās - putni, kuri ligzdo uz zemes dabiskos apstākļos, un "nedabiskos" – uz jumtiem. Mūsdienās visi Rīgas zīriņi ligzdo tikai uz jumtiem, jo dabiskās vietas ir apbūvētas.

Pēdējos gados Rīgas upes zīriņu populācija ligzdoja uz vismaz 11 jumtiem ar kopējo skaitu 500-600 pāri, kas sastāda aptuveni 30% no visas Latvijas populācijas. Nekur citur Latvijā nav tik liela ligzdojošo zīriņu koncentrācija kā Rīgā, norāda portāls "Dabas Dati".