"Lai arī šogad ziema par sevi atgādināja vēlāk kā ierasts, tas nenozīmē, ka apsaimniekotāji drīkst aizmirst par saviem pienākumiem laicīgi attīrīt un nokaisīt saviem īpašumiem piegulošās ietves. Pēdējo dienu statistika par gūtajām traumām netīrīto trotuāru dēļ atgādina, ka ziema ir atnākusi, bet ne visi tai bijuši gatavi," norāda Radzevičs.

Izpilddirektors arī norāda - ja gājējiem rodas zaudējumi netīrītu ietvju vai māju jumtu dēļ, tie var vērsties pret apsaimniekotājiem civiltiesiskajā ceļā. Par negadījumiem nekavējoties jāziņo konkrētai pilsētas rajona izpilddirekcijas administratīvajai inspekcijai vai pašvaldības policijai. Tikai šo institūciju sastādīti protokoli var kalpot par pamatu iespējamai kompensācijas piedziņai tiesiskā ceļā.

Pagājušās nedēļas nogalē Pašvaldības policija ir sastādījusi 34 apskates protokolus, tajā skaitā 26 par nenotīrītām gājēju ietvēm, bet četrus par nenotīrītiem jumtiem. Policija saņēmusi informāciju par septiņiem gadījumiem, kad cilvēki guvuši traumas, nokrītot uz netīrītām ietvēm. Pārbaudēs gan pārkāpumi apstiprinājās tikai četros gadījumos.

Pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi paredz naudas sodus par savlaicīgu ēkas jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma, kā arī par netīrītām, nekaisītām ietvēm. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 250 latus, bet juridiskām personām – 1000 latu.

Pagājušajā sniegiem bagātajā ziemā Rīgas pašvaldības policija un izpilddirekciju administratīvās inspekcijas kopā noformēja apmēram 4,5 tūkstošus administratīvos aktus par netīrītām ietvēm un ēku jumtiem, kas bija rekordliels skaits pēdējos gados.