Projekts "Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte" iecerēts kā turpinājums biedrības "DzīvniekuSOS" jau vairākus gadus īstenotajai sterilizācijas programmai, kuras ietvaros par portālā "Ziedot.lv" saziedotajiem gandrīz 25 000 latu sterilizēti simtiem bezpajumtes kaķu.

Uzstādot kaķu mājiņas, biedrība cer mazināt problēmu, ko rada pagrabu noslēgšana daudzdzīvokļu mājās, kā rezultātā kaķi, kuru sterilizēšanā ieguldīti biedrības, Rīgas domes un iedzīvotāju līdzekļi, paliek bez pajumtes un iet bojā. Pēdējo divu gadu laikā biedrība aizvien asāk saskaras ar problēmu, ka, vēršoties plašumā daudzdzīvokļu māju siltināšanas un vides sakārtošanas projektiem, tiek slēgti māju pagrabi un nojaukti šķūnīši un citi grausti, kas līdz šim kalpoja par bezpajumtes kaķu patvēruma vietu. Īpaši aktuāla šī problēma ir Rīgas mikrorajonos, piemēram, Ķengaragā, Purvciemā, Juglā un Ziepniekkalnā, norāda biedrība.

Tāpat šādā veidā biedrība cer sakārtot pilsētvidi, veidojot koptas un labiekārtotas kaķu uzturēšanās vietas, mazinot nehigiēnisku un stihisku barošanas vietu veidošanos pie daudzdzīvokļu mājām, pret ko pamatoti iebilst daudzi iedzīvotāji.

"Ielas kaķi daudzviet Latvijā ir kļuvuši par iedzīvotāju strīdu un sūdzību objektu - vieniem tie netraucē un patīk, citos raisa nepatiku un pat naidu. Diemžēl nereti tiek piemirsts, ka ielas kaķu problēma ir jārisina humānā veidā. Dažviet noteiktais aizliegums barot ielas kaķus, vēl aizvien piekoptā kaķu indēšana vai masveida izķeršana un iemidzināšana, daudzdzīvokļu māju pagrabu noslēgšana ir bezjēdzīga nežēlība, kas neko neatrisina. Iznīcinātās kolonijas vietā drīz vien izveidosies jauna, jo ielas kaķi nenokrīt no gaisa vai nerodas kokos – viņus radām mēs paši, cilvēki, izmetot liekus kļuvušus kaķēnus vai pieaugušus kaķus, laižot brīvsolī nesterilizētus mājas runčus, kas, apaugļojot gan ielas, gan mājas kaķenes, rada simtiem nevienam nevajadzīgu kaķēnu..." norāda "DzīvniekuSOS" valdes priekšsēdētāja Inese Gaugere.

Projekta pirmajam posmam jeb pilotprojektam ir apzinātas 12 vietas, kur būtu steidzami nepieciešams uzstādīt kaķu mājiņas, jo pagrabi ir noslēgti un dzīvniekiem pašlaik nav nekādas pajumtes. Paralēli projektam "DzīvniekuSOS" plāno organizēt arī informatīvo un izglītojošo kampaņu par bezpajumtes kaķu sterilizācijas un kaķu mājiņu ierīkošanas nepieciešamību.

"Labiekārtotas un atbilstoši uzturētas sterilizētu bezsaimnieka kaķu kolonijas pilsētvidei nāk tikai par labu – ielas kaķi kļūst nevis par apgrūtinājumu un nepatikas objektu, bet mājas/ciemata/pilsētas rotu. [..] Daudzās Rietumeiropas valstīs, kur ielas kaķu problēma risināta ar humānām metodēm, tie nav un nekad vairs nebūs problēma," uzsver Gaugere.

Pēc pilotprojekta rezultātu izvērtēšanas "DzīvniekuSOS" plāno turpināt kaķu mājiņu uzstādīšanu arī citviet Rīgā. Izmantojot projektā iegūto pieredzi, tiks arī sagatvotas rekomendācijas pašvaldībām, kuras vēlētos savā teritorijā īstenot līdzīgus projektus.