Lai gan pasaulē nav vienotas sistēmas, pēc kuras iedalīt augstākās ēkas, tradicionāli tiek uzskatīts, ka augstceltnes statusu dzīvojamā vai biroja ēka iegūst, ja pārsniedz 50 metru robežu, bet tā var tikt godāta par debesskrāpi, ja pārsniedz 100 metru augstumu.

Topā netika iekļauts topošais "Z-torņu" komplekss, jo ēkas vēl nav ieguvušas savus apveidus. Tāpat nav zināms, vai tie būs tādi, kā sākotnēji plānots (uz vienas ēkas jumta uz vismaz desmit metrus augstas papildus konstrukcijas bija paredzēts izbūvēt helikopteru laukumu). Pēc sākotnējā plānojuma torņu augstumam jābūt 130 un 107 metriem.

Tāpat topā netika iekļautas dažādas tehniskās būves, piemēram, skursteņi, elektrolīniju balsti, tiltu piloni, kā arī dažādi sakaru torņi (izņemot televīzijas torņus). Rīgā augstākie ir Rīgas "TEC-1" un siltumcentrāles "Imanta" skursteņi, kas abi ir 120 metrus augsti. Tāpat ir zināmi augstākie elektrolīnijas pārvada pār Daugavu balstu augstumi (110 metri) un Vanšu tilta pilona augstums (109 metri), taču pārējo, nedaudz zemāko, tehnisko būvju augstums nav apkopots.

Jāatzīmē, ka ekonomiskās krīzes dēļ vairāki augstceltņu projekti apstājās vai nemaz netika uzsākti. Pie krīzes nobremzētajiem plāniem pieder arī jau minētais "Z-torņu" komplekss, taču no citu ēku projektiem to attīstītāji ir atteikušies pavisam. Tādi ir, piemēram biroju ēka "Smilšu pulkstenis" (plānotais augstums 124,75 metri), "Spice Height" (101 metrs) un "Lido hotel" (137,93 metri).

Rīgas augstākās ēkas*:


*Raksta tapšanai izmantoti Rīgas pilsētas būvvaldes un nekustamo īpašumu kompānijas "Emporis GmbH" dati.