Dome nolēma atstāt negrozītu pērn decembrī pieņemto lēmumu, kas ļauj "īpašos gadījumos" noteikt, ka sabiedriskais transports ir pieejams par brīvu, un noraidīja VARAM 17.janvāra atzinumu.

Pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs uzskata, ka saistošo noteikumu grozījumi neattiecas uz braukšanas atvieglojumiem, kad ir nepieciešams izmantot biļeti, bet gan uz sabiedriskā transporta lietošanas kārtību, nosakot īpašus gadījumus, kad drīkst neizmantot sabiedriskā transporta biļeti.

"Ja šādas iespējas pašvaldībai nebūs, tad var tikt liegts valsts svētkos 18.novembrī, Dziesmusvētkos, gadu mijā un citos izņēmuma gadījumos iedzīvotājiem braukt sabiedriskajā transportā bez maksas, portālam "Delfi" pauž Radzevičs.

Pašvaldībā piektdien saņēma VARAM atzinumu, ka šāds Rīgas domes lēmums par sabiedriskā transporta lietošanu, ļaujot sniegputeņa laikā to bez maksas izmantot autovadītājiem, ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem. VARAM uzskata, ka Rīgas domes piemērotā kārtība, kas nosaka, ka īpašos apstākļos Rīgas pilsētas pašvaldība var paredzēt īslaicīgus izņēmumus no pašlaik spēkā esošā regulējuma par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu, pēc būtības nozīmē iespēju īpašos gadījumos braukt bez biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta. Šāda kārtība esot pretrunā ar Ministru kabineta regulējumu, kas noteic, ka pasažiera braukšanas tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī apliecina biļete.

Ministrijas eksperti secinājuši, ka Rīgas domes saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir noteikt atvieglojumus noteiktām pasažieru kategorijām, un norāda, ka šādas tiesības pašvaldībai ir. Vienlaicīgi pašvaldībai no sava budžeta pasažieru pārvadātājam ir jāsedz zaudējumi, kas radušies saistībā ar šo pasažieru grupu pārvadāšanu.

VARAM ir lūgusi domi pārskatīt saistošos noteikumus un nodrošināt to atbilstību normatīvo aktu prasībām, izdarot nepieciešamos grozījumus.

 Iepriekš arī tiesībsargs Juris Jansons iepriekš norādījis uz nepilnībām šādu braukšanas maksas atlaižu piešķiršanas kārtībā - pēc Jansona domām, Rīgas domes lēmums par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, rada nevienlīdzīgu attieksmi pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu, kura ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu un par to maksāt visos laika apstākļos.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt uz šiem pārmetumiem atbildēja, iesakot tiesībsargam nejaukties lietās, no kurām viņš neko nesaprot, jo šādu brīvbiļešu mērķis esot samazināt satiksmi Rīgas ielās un atvieglot tīrīšanas tehniku darbu.

Rīgas dome pagājušā gada beigās nolēma grozīt pašvaldības saistošos noteikumus un līgumu ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", paredzot, ka "īpašos apstākļos" Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs noteikt izmaiņas sabiedriskā transporta izmantošanas kārtībā, tostarp īslaicīgi atcelt braukšanas maksu.

Turpmāk "īpašos apstākļos", piemēram, masu pasākumos, plūdos, stiprā putenī un citos nelabvēlīgos laika apstākļos vai avārijas situācijā Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs dot rīkojumu īslaicīgi veikt izmaiņas kārtībā, kādā pasažieri var izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, tostarp izpilddirektoram būs tiesības noteikt, ka sabiedrisko transportu iedzīvotāji var izmantot bez maksas.