Sēde ilga pusstundu, un tās laikā opozīcijas pārstāvji un Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) apmainījās savstarpējām "laipnībām".

Ārkārtas sēdē tika skatīts domnieka Valda Gavara priekšlikums (V) apstiprināt grozījumus saistošajos noteikumos, nosakot, ka ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem, kuri vēl nav sasnieguši 19 gadu vecumu, līdzšinējo 50% vietā pienākas 90% liela nodokļa atlaide. Tikpat lielu nodokļa atlaidi rosināts piešķirt arī biedrībām un nodibinājumiem ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu, kuri nomā pašvaldībai piederošās telpas.

Gavars arī rosināja papildus NĪN atvieglojumus 90% apmērā paredzēt par nekustamo īpašumu, kuru izmanto sabiedrībai pieejamu akreditēto privāto muzeju darbības nodrošināšanai. Tika piedāvāts paplašināt to personu loku, kam nodrošināta iespēja saņemt NĪN atlaides par nekustamo īpašumu, kuru izmanto izglītības, sporta, kultūras un sociālo iestāžu darbības nodrošināšanai.

Domes opozīcijas pārstāvji uzsvēra, ka lēmumu nepieciešams pieņemt nekavējoties, lai rīdzinieki atlaidēm varētu pieteikties savlaicīgi.

Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) gan pirms domes sēdes, gan tās laikā kritizēja opozīcijas kolēģu aktivitātes, norādot, ka domes 2013.gada budžetā jau ir ieplānoti NĪN atvieglojumi rīdziniekiem, turklāt ar izdevīgākiem nosacījumiem, nekā piedāvā "Vienotība", proti, atlaižu saņēmēju lokā iekļautas arī audžuģimenes, savukārt daudzbērnu ģimenes saņems atlaidi, ja bērni vēl nebūs sasnieguši 24, nevis 19 gadu vecumu.

"Visiem Rīgas domes deputātiem būtu jāzina, ka šogad 18.decembrī tiks skatīts Rīgas budžets 2013.gadam un visas izmaiņas nodokļos, ieskaitot NĪN, tiks izskatītas tajā pašā dienā kopā ar budžetu. Jau 19.oktobrī sabiedrībai tika prezentēti plānotie grozījumi NĪN atlaidēs, kuras plānots ieviest Rīgā no 2013.gada. Par šo faktu būtu jābūt informētiem arī opozīcijas deputātiem," iepriekš norādīja Ušakovs.

Arī sēdē Rīgas mērs vēlreiz uzsvēra, ka ir jau izstrādi grozījumi par NĪN atlaižu piemērošanu, par ko tiks balsots decembrī. Tāpēc Ušakovs šodienas opozīcijas priekšlikumus nosauca par "klaju ākstīšanās paraugu".

Ušakovs aicināja opozīcijas pārstāvjus "turēties minimālā prāta robežās". Rīgas mērs pauda aizdomas, vai opozīcijas deputātu aktivitāte nav saistīta ar to, ka "Vienotībai" ir izvirzīta spēcīga Rīgas mēra amata kandidāte [Sarmīte Ēlerte], tādējādi pusi no pašreizējiem deputātiem "nepaņems sarakstā".

Rīgas domes opozīcijas deputāts Juris Viņķelis savukārt aicināja Rīgas mēru atrauties no kaķu glaudīšanas un "sēdēšanas tviterī".

Savukārt Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (V) nepieciešamību pieņemt grozījumus par NĪN jau tagad argumentēja ar to, ka saistošie noteikumi vēl būs jāsaskaņo. Vienlaikus viņš atzina: ja opozīcijas rosinātie grozījumi šovakar netiks atbalstīti, opozīcija atbalstīs grozījumus decembrī, kad par to plānots balsojums.

Pulks debatēs uzstājās divreiz, atzīstot, ka nevar jau tik ātri domes sēdi beigt, ja reiz deputāti uz to sanākuši, tāpēc viņam jārunā divreiz.

Opozīcijas iesniegtie priekšlikumi netika atbalstīti, jo par tiem balsoja 18 deputāti, bet atturējās 28 domnieki.

Ušakovs, atklājot ārkārtas sēdi, arī apsveica sanākušos 100.jubilejas sēdē.

Kā ziņots, Rīgas dome no 2013.gada 1.janvāra plāno paplašināt NĪN atlaižu saņēmēju loku. Plānots, ka daudzbērnu ģimenes, audžuģimenes un aizbildņi, kuru aprūpē atrodas vecāku aizgādnību zaudējis bērns, varēs saņemt 90% NĪN atlaidi, bet ne vairāk kā 600 latu apmērā.

Nākamgad 90% atlaidi varēs saņemt arī nevalstiskās organizācijas - privātie muzeji, organizācijas ar sabiedriskā labuma statusu, kā arī atsevišķi Rīgas Latviešu biedrība. Plānots, ka kopumā atlaides saņems ap 40 000 nodokļu maksātāju un to kopsumma būs aptuveni viens miljons latu.

Lai mudinātu cilvēkus deklarēties Rīgā, nākamgad galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem NĪN likmi plānots noteikt 1% apmērā. Pārējie, tāpat kā līdz šim, maksās 1,5% likmi.

Saistošie noteikumi par šiem priekšlikumiem gan vēl nav pieņemti.