Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele portālam "Delfi" sacīja, ka dienests ceturtdien ap plkst.7:30 saņēma informāciju no iedzīvotājiem, ka Rīgā, Tvaika ielas rajonā, ir jūtama ķīmiskas vielas smaka.

VUGD amatpersonas pārbaudīja divus pārkraušanas termināļus. Vienā smaka netika konstatēta, un saņemta informācija, ka pēdējās diennakts laikā tur nekādi darbi ar ķīmiskām vielām nenotika. Savukārt otrā terminālī naftas produkti pārsūknēti no rezervuāra uz kuģi. Pārsūknēšanas darbu vietā bija jūtama neliela smaka, norāda Šembele.

VUGD informāciju par saņemtajiem izsaukumiem un pārbaudes rezultātiem nodevis VVD Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei.

VARAM pārstāve informēja, ka VVD vides inspektori pēc informācijas saņemšanas no VUGD nekavējoties devušies uz notikuma vietu. Pārbaudē konstatēts, ka gaisa gandēšanā šoreiz ir vainojams "Woodison Terminal". VVD ir uzsācis administratīvo lietvedību pret uzņēmumu par pārkāpumiem naftas produktu pārkraušanā, jo terminālis nav ievērojis tam atļautos piesārņojuma emisijas apjomus.

VARAM informē, ka vēzi izraisošā benzola koncentrācija gadā nedrīkst pārsniegt vidēji 5 mikrogramus uz kubikmetru, bet ceturtdienas rītā tā dažu stundu laikā sasniegusi 33 mikrogramus uz kubikmetru. Tādējādi šajā teritorijā atkārtoti konstatēts maksimāli atļautās benzola koncentrācijas pārsniegums. Īsi pēc plkst.9 benzola emisiju rādītāji atgriezās pieļaujamās normas robežās, norāda ministrijā.

VARAM arī aicina Rīgas domi ar lielāku atbildību izturēties pret gaisa monitoringu Rīgas pilsētas teritorijā, nodrošinot Rīgas domes gaisa monitoringa staciju nepārtrauktu darbību. Šāds aicinājums pašvaldībai izteikts, jo benzola koncentrācijas mērierīcē Tvaika ielā 44 īslaicīgi ceturtdienas rīta nebija pieejama detalizēta informācija ar Rīgas domes gaisa monitoringa stacijas rādītājiem.

"Woodison Terminal" līdz 13.jūnijam ir jāsniedz VVD detalizēts skaidrojums par izsniegtās atļaujas nosacījumu neievērošanu, pakļaujot riskam apkārtējo cilvēku veselību

Uzņēmumā "Woodison Terminal" portālam "Delfi" sacīja, ka kompānijas vadība šonedēļ nav uz vietas. Terminālī gan noteica, ka centīsies drīzumā sniegt savu skaidrojumu saistībā ar notikušo.

"Delfi" jau vēstīja, ka naktī no piektdienas, 25.maija uz sestdienu, 26.maiju gaiss Sarkandaugavā piesārņots tādā mērā, ka mērierīce uzrādījusi rekordaugstu vēzi izraisošā benzola koncentrāciju – pieļaujamo 5 mikrogramu uz kubikmetru vietā benzola koncentrācija sasniedza 310 mikrogramus uz kubikmetru. Šajā gaisa piesārņošanas gadījumā tiek vainots terminālis "Man – Tess", kas gan daļēji atzīst savu vainu.

Netālu no ostas dzīvojošie stāsta, ka benzīna smaka gaisā virmo regulāri. Viņi nemierā ar neciešamo smirdi vēstulē valsts un pašvaldību iestādēm lūguši rast risinājumu smakas problēmai, pretējā gadījumā būšot protesta akcijas, tiesu darbi un citi soļi. Sarosījies ir arī VVD, kas aicinājis atbildīgos risināt gaisa piesārņošanas problēmu un brīdinājis uzņēmumus – ja benzola koncentrācija gaisā nemazināsies, tad vērtēs iespēju mazināt vai liegt pārkraut konkrētas kravas.