VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova vērš uzmanību, ka kopš VVD pieņemtā lēmuma par SIA "Man-Tess" darbības apturēšanu gaisa kvalitāte Rīgas brīvostas apkārtnē ir būtiski uzlabojusies. Dienests apturēja SIA "Man-Tess" darbību par neatļautām darbībām naftas produktu pārkraušanā. 

 "Lai nepieļautu vides kvalitātes stāvokļa pazemināšanos un veicinātu tā uzlabošanos, arī turpmāk VVD pastiprināti kontrolēs Rīgas brīvostas ostas teritorijā strādājošos uzņēmumus," piebilst Koļegova.

Jau ziņots, ka "Man-Tess" apstrīdējis VVD septembrī pieņemto lēmumu apturēt uzņēmuma darbību. "Man-Tess" uzskata, ka VVD lēmums bija nepamatots, un vērsies Vides pārraudzības valsts birojā, lūdzot to atzīt par prettiesisku.

VVD septembra nogalē nolēma apturēt Rīgas ostas termināļa "Man - Tess" darbību Rīgā, Kundziņsalā, aizliedzot tam jebkādas darbības ar naftas produktiem un ķīmiskām vielām. Termināļa darbība tika apturēta, jo uzņēmums atkārtoti pārkāpis normatīvajos aktos noteiktās vides prasības un tam izvirzītos nosacījumus šādām darbībām.

Uzņēmums pauda neizpratni par šādu VVD lēmumu, saucot to par bezatbildīgu un nepamatotu. Galvenais pārmetums esot par reaktīvās degvielas aviācijai pārkraušanu uzņēmumā. Saskaņā ar atļauju "Man-Tess" drīkst šo aviācijas degvielu pārkraut no dzelzceļa vagona uz kuģi, taču, kopš pagājušā gada rudens, uzņēmums pārkrauj šo degvielu pretējā virzienā - no kuģa uz vagoniem, lai tālāk nogādātu starptautiskajai misijai Afganistānā.

"Man - Tess" ieskatā, piesārņojuma apjoms nemainās, vai "shēma ir vagons-tvertne-kuģis vai pretēji kuģis-tvertne-vagons".  

"Sarkandaugavas smirdes" lieta kārtējo reizi kļuva aktuāla pērn maija nogalē. Naktī uz 26.maiju Sarkandaugavas iedzīvotājus pārsteidza spēcīga smaka, kas nākusi no Rīgas brīvostas teritorijas, kur esot pārkrauti naftas produkti. Sarkandaugavas iedzīvotāji vērsās policijā ar lūgumu pārbaudīt notikušo. Policija jūnija sākumā sāka pārbaudi, taču secināja, ka nav pamata ierosināt krimināllietu.


VVD paziņojis par aizdomām saistībā ar iespējamām atsevišķu uzņēmumu pretlikumīgām vidi  piesārņojošām darbībām Rīgas brīvostas vai tai pieguļošajās teritorijās.