Aldermane uzsvēra, ka Rīgas domes mērķis nav vērsties pret šīm izglītības iestādēm ar represīvām metodēm - optimizēšanas plānā ir noteikts, ka skolām ir dots laiks līdz šā kalendārā gada beigām, 31.decembrim, lai domātu par pieņemamākajiem risinājumiem - apvienot administrācijas, apvienot izglītības iestādes vai ieviest jaunas izglītības programmas, atvērt pirmsskolas izglītības grupas.

"Var būt visdažādākie varianti. Mēs komitejā esam pieņēmuši lēmumu, ka, sākot ar septembra mēnesi, kad noslēgsies trauksmainais mācību gada sākuma periods, aicināsim šo izglītības iestāžu vadītājus uz individuālām pārrunām komiteju - nevis lai vērstos pret viņiem ar pārmetumiem, bet lai uzklausītu iemeslus, kāpēc nav izdevies nokomplektēt klases, un kopā domātu, kā tālāk attīstīties katrai izglītības iestādei vai kādus soļus spert tālāk," uzsvēra Aldermane.

Kā ziņots, Rīgā šogad likvidētas divas skolas - Rīgas 62.vidusskola un Rīgas Šampētera vidusskola. Rīgas 62.vidusskolas skolēni mācīsies Rīgas 25.vidusskolā, bet skolas ēka paliks tukša. Savukārt Šampētera vidusskolas telpas tiks izmantotas mācību procesā.

"Tāds ir arī nākotnē Rīgas pilsētas redzējums - ka jebkurā gadījumā, pat ja izglītības iestāde kā juridiska persona tiek likvidēta, ēka noteikti jāsaglabā izglītības vajadzībām, jo jācer, ka demogrāfiskā situācija tomēr uzlabosies," uzsvēra Aldermane.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta apkopotā informācija liecina, ka skolēnu skaita dinamika Rīgas skolās turpina samazināties un šogad mācības uzsāks aptuveni 65 190 skolēni, salīdzinājumā ar 65 762 skolēniem 2011./2012mācību gadā un 67 975 skolēniem 2010./2011.mācību gadā.

Šogad manāma neliela pozitīva tendence pirmklasnieku vidū - šogad mācības 1.klasē uzsāks aptuveni 6000 skolēnu, kas ir par gandrīz 100 bērniem vairāk nekā pērn, kad skolas gaitas uzsāka 5913 skolēni. "Bet tas ir tikai neilga laika jautājums un arī pirmklasnieku skaits turpinās samazināties. Tas saistās ar iepriekš minēto, ka ir jādomā par izglītības iestāžu tīkla optimizēšanu un attīstīšanu Rīgas pilsētā," norādīja Aldermane.

Kā ziņots, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta iekšējie noteikumi paredz, ka 10.klases atvēršanai nepieciešamais pretendentu skaits, lai nodrošinātu optimālu mācību procesu un skolotāju atalgojumu, ir 25 skolēni. Apkopojot Valsts izglītības informācijas sistēmā reģistrēto pretendentu skaitu uz Rīgas pašvaldības skolu 10.klasēm 2012./2013.mācību gadā, departamenta speciālisti konstatējuši, ka vairākās skolās pretendentu skaits ir nepietiekams.

Nepietiekama skolēnu skaita dēļ šogad 10.klase netiks atvērta Rīgas 32.vidusskolā un Rīgas Kristīgajā vidusskolā. Uz 24.augustu piecās skolās pretendentu skaits joprojām ir mazāks par 20 skolēniem - Šimona Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolā, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolā, Rīgas Lietuviešu vidusskolā, Rīgas Ukraiņu vidusskolā un Rīgas 19.vidusskolā. Ņemot vērā skolu finanšu aprēķinu mācību procesa nodrošināšanai, departamenta speciālisti tomēr uzskata, ka šajās skolās 2012./2013.mācību gadā var atvērt 10.klasi.

Jūnijā grūtības nokomplektēt 10.klasi bijušas Rīgas Imantas vidusskolai, Rīgas 69.vidusskolai, Rīgas 41.vidusskolai, Rīgas 94.vidusskolai, Iļģuciema vidusskolai, Rīgas Mūzikas internātvidusskolai, Rīgas Jāņa Poruka vidusskolai un Rīgas 29.vidusskolai, kā arī Rīgas Krievu vidusskolai un Rīgas 37.vidusskolai. kurā pieteicies 21 pretendents. Līdz 3.jūlijam šajās skolās tomēr izdevies sasniegt nepieciešamo pretendentu skaitu 10.klases atvēršanai.