Pērn apkalpoti 92 kruīza kuģi, savukārt vēl pirms gada - 70 kruīza kuģi.

Viņš skaidroja, ka Rīgas pasažieru ostā var vienlaikus piestāt tikai divi kuģi, savukārt Ķīpsalas pusē, netālu no smilšu kaudzes, plānots organizēt pasažieru izkāpšanu un iekāpšanu, lai tūristi, pārejot pāri Vanšu tiltam, jau būtu vecpilsētā. Pērn pasažieru skaita pieaugums esot bijis ļoti dinamisks, un tāds tas esot plānots arī šogad.

Ostas valde esot akceptējusi virzību uz kruīza kuģu tauvošanu Ķīpsalā, un tas nodrošinātu iespēju apkalpot maksimāli daudz pasažieru, kas vēlas ienākt Rīgas ostā. Kruīza kuģus nevarot tauvot Bolderājā vai Vecmīlgrāvī, jo tas kruīza pasažieru skaita palielināšanos apstādinātu, jo prasība ir, lai kuģa piestātne būtu maksimāli tuvu centram. Ostas pārvaldniekam ar administrāciju tagad pēc valdes uzdevuma esot jāveic nepieciešamās darbības, lai sagatavotu Ķīpsalas piestātnes projektu tālākai virzībai.

Kā ziņots, Rīgas ostā pērn apkalpoti 815 035 pasažieri, un tas ir par 5% vairāk nekā pērn analoģiskā laika periodā, liecina ostas statistikas dati.

2011.gadā tika apkalpoti 776 211 pasažieri.

No kopējā pasažieru skaita 83 091 pasažieris pērn bija ieradies ar kruīza kuģiem un tas ir par 30,8% vairāk nekā 2011.gadā, kad tika apkalpoti 63 527 kruīza pasažieri.

Kā ziņots, Rīgu kā jūras kruīza tūrisma galamērķi šī gada pirmajos sešos mēnešos visbiežāk izvēlējušies vācu tūristi. Tūristi no Vācijas veido 45% no Rīgas ostā apkalpotajiem kruīza kuģu pasažieriem. Ar 13% otrajā un trešajā vietā ierindojušies spāņu un krievu ceļotāji. Ceturto vietu ar 11% ieņem amerikāņu tūristi.

Kā norāda ostā, pateicoties spāņu kruīzu operatora "Iberocruceros" kuģu apmeklējumu skaita pieaugumam, 2012.gada kruīzu sezonā par 67% - kopskaitā līdz 3350 pasažieriem - ir pieaudzis spāņu kruīza tūristu skaits.